Lyckat när skådisar läser sagor på fyllan

”Sängfösare” hjälper dig att fylla bildningsluckor

De flesta ljudboksinläsare är rätt bedrövliga. Eller låt mig förtydliga: de flesta skådisar som läser in ljudböcker har en narcissistisk bild av att de själva är huvudattraktionen i det litterära verket, som de egentligen inte har någon koppling till utöver att de fått en slant för att AR-TI-KU-LE-RA sig igenom detta framför en mikrofon. Smält in i bakgrunden – eller överlåt giget till en vanlis med behaglig röst och rimlig självbild.

Det finns dock forum där det funkar att låta kändisar stjäla showen. I nya podden Sängfösare läser svenska komiker och skådespelare in klassiska sagor – under alkoholpåverkan.

 

Av de hittills släppta episoderna har Nisse Hallberg läst Rödluvan, Ingvar Hirdwall har tolkat Den fula ankungen och Jennie Silfverhjelm Hans och Greta. Och det här är ett rätt så lyckat koncept. Vi har såklart humoraspekten. Hallbergs danska gestaltning av vargen är ett mästerverk i det lilla. Och så finns allmänbildningskortet. Visst har man huvuddragen av Den fula ankungen lite halvt i bakhuvudet, men i behaglig berusningsform kommer den tydligare tillbaka till mig.

Det finns en spännande tanke med detta koncept som konstart. Skulle man lättare ta till sig gamla dammiga klassiker man inte hunnit eller orkat med om man tog sig oortodoxa friheter i inläsningen? Inte för att förakta grundlitteraturen men det finns ju en hel del kunskapsluckor man helt enkelt inte har tid att fylla. Av upphovsrättsliga skäl blir det ju svårt med de lite mer moderna luckorna, men jag tror att det finns något att jobba på här.

 

Att läsa upp gamla alster i poddform är inte en helt ny tanke. Jag minns när Gift vid första ögonkastet-deltagaren Lars använde sina 15 minutes of fame till att läsa in Selma Lagerlöf- och Hjalmar Söderberg-noveller i Högläsningspodden. Det kanske inte var fem plus, men han var åtminstone något på spåret.

Sängfösare förfinar idén genom att tillföra promillehalt – och stjärnglans. Min enda invändning är nog att de skulle kunna fylla glasen ännu lite till. Inte för att glorifiera fylleläsning men jag tror det skulle gynna produkten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.