Sagan om spionen som bytte sida är fängslande

Sandra Wejbro avlyssnar en hemlig värld

Vad sägs om det här upplägget: En tv-producent för ett satirprogram blir företagsspion, byter sida och börjar dubbelspela, men när han avslöjar sig förlorar han allt.

Rob Moore berättar om sitt spektakulära liv för den tidigare BBC-journalisten Ceri Thomas i poddserien ”Into the dirt. Men deras relation börjar snart balla ur när historien som berättas inte blir som Moore hoppats.

Brittiska uppstickaren Tortoise media, som tidigare skapat lysande poddar som ”The Tavistock: Inside the gender clinic”, ”Hoaxed” och ”Sweet Bobby”, fortsätter att leverera fascinerande lyssning. När allt annat som historien ”Into the dirt” berättar är svårt att sammanfatta kan man åtminstone konstatera det.

Berättelsen börjar enkelt, förmodligen som Rob Moore hade önskat. Den skildrar hur han jobbar med tv på 90-talet, i satirprogrammet ”Brass eye” går han ibland undercover (som en tidig förlaga till de metoder Sasha Baron Cohen använt som ”Ali G” och ”Borat”). Men uppdragen sinar, han blir deprimerad och skolar om sig till trädgårdsmästare. Efter ett slumpmöte med en gammal kollega blir han företagsspion och får så småningom uppdraget att infiltrera aktivister som jobbar för att stoppa all tillverkning av asbest. Moore börjar hålla med dem och byter i hemlighet sida, med avsikten att avslöja asbest-branschen och förvandla ”giftet till medicin”.

Men när han avslöjar sin plan för aktivisterna reagerar de inte som han hoppats, utan med förskräckelse över att ha blivit lurade.

Genom podden försöker Moore få upprättelse, och bevisa att hans avsikter var goda. Ceri Thomas mål med podden är inte att berätta en hjältesaga, utan att problematisera och granska. De ryker ihop, alltmer intensivt under åren intervjuerna pågår.

Vad podden egentligen handlar om blir också alltmer oklart. Företagsspioneriets skrämmande värld? Asbests skador i utvecklingsländer? Eller om sanning och hur mycket goda intentioner egentligen betyder – om de inte ger praktiska resultat?

Tankarna ”Into the dirt” sätter igång är svar nog.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln