Taylor Swift lyfter allt – även sin pojkväns podd

Travis och Jason Kelce ger de nya lyssnarna vad de vill ha i ”New heights”

I söndags vann Taylor Swift … s kille Super bowl. Bilderna som kablades ut över världen när världens största popstjärna och Kansas City Chiefs tight end Travis Kelce möts i en kyss på planen efter segern är den perfekt stereotypa bilden av den amerikanska drömmen – i miljardärsskrud. ”Was it electric?”, sa Travis till Taylor. Det är nästan för mycket att ta in.

Allt sångerskan från Pennsylvania rör vid just nu förvandlas till guld. Det vore en lögn att påstå annat. Årets Super bowl är den mest sedda tv-sändningen i USA sedan månlandningen 1969. Jag utesluter inte ett samband.

Travis Kelce och storebror Jason Kelce, även han NFL-stjärna har sedan hösten 2022 hållit låda om amerikansk fotboll i podcasten ”New heights”. Det må vara den största sporten i USA, och ha stor publik även i Australien och delar av Asien, men i övriga världen får det ändå ses som ett särintresse. Tills den 24 september 2023 – då Taylor Swift dök upp i vip-båset på Kelces match och deras sedan månader tillbaka beryktade romans bekräftades. ”New heights” lyssningssiffror har sedan dess hisnande nog femdubblerats.

En aktion som förtjänar en Oscar för bästa tittarservice

Bröderna Kelce gör ingen hemlighet av nyckeln till den plötsliga framgången och blidkar alla swifties med något Taylor-påskägg här och där i en podd som annars måste vara fullständigt blaha blaha för de nya ”fansen”. Men att ”New heights” toppar listor över hela världen är ett fascinerande exempel på vilka svallvågor ett populärkulturellt fenomen kan åstadkomma i samhället.

I höstas såg jag Taylor Swifts konsertfilm ”The Eras tour” på bio bredvid unga hardcorefans och äldre nykomlingar. Längst fram satt en briljant person och höll upp en mobil med bilder på aktuellt Swift-ex till varje låt. En aktion som förtjänar en Oscar för bästa tittarservice. Det här var årets varmaste filmupplevelse. Man lämnade salongen med mer hopp och framtidstro. Rapporterna om att Taylor Swift kan avgöra höstens amerikanska presidentval har kanske känts lite väl sökta. Men jag vete fan längre. Konstigare saker har hänt i krig och kärlek.

Café Bambino: Internet är tråkigt

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.