Du ska spetsa öronen när makten mumlar

Justitieministern är oroväckande vag när det gäller hur äganderätten ska stärkas

Justitieminister Gunnar Strömmer ska tillsätta en parlamentarisk grundlagskommitté.

Det mest talande med Gunnar Strömmers artikel om grundlagsutredningen på DN Debatt är ordningsföljden. Debattartikeln inleds med korta, dramatiska hotbilder: ”Utländska statliga aktörer. Terrorister och våldsbejakande extremister. Grov organiserad brottslighet.”

Efter denna Snabba Cash-prosa byter artikeln stil och övergår till att imitera ett tal från Vita Huset. Vårt fria och öppna samhälle, kampen mot terrorismen och så vidare. Man ska nämligen få intrycket att det är dessa hot som främst motiverar utredningen: nu ska det bli straffbart att delta i kriminella gäng, medborgarskap ska kunna återkallas och så vidare.

Hård mot de hårda, alltså! Men direkt efter tycks Strömmer, eller den som skrivit texten, ha gripits av en föraning att detta inte kommer gå hem bland kvinnorna. I nästa stycke vänder han sig nämligen till oss: aborträtten ska skyddas i grundlag. Om någon blev avskräckt av Vita Huset-stilen ska vi alltså lugnas, den svenska högern är inte alls som den amerikanska.

 

Förslagen är tydligt beskrivna, det ska inte råda någon tvekan om vad som ska göras, och orden terrorist, medborgarskap och abort är understrukna så att den som läser texten slarvigt inte ska missa dem.

Men sedan på slutet kommer något i förbifarten, mitt i ett stycke, inte alls understruket, nästan som om det vore meningen att vi skulle missa det: ”Slutligen ska utredningen överväga ett stärkt skydd för äganderätten och näringsfriheten.” Skyddet för äganderätten är ”otydligt” i dag skriver Strömmer två gånger i samma mening, men lika otydlig blir han plötsligt själv. Vad är det som ska stärkas, och på bekostnad av vad? Kommer vi införa ett eget TTIP? Kommer ingen regering någonsin kunna förstatliga verksamheter utan att behöva betala skadestånd för utebliven vinst? Inskränker klimatåtgärder och miljöskydd på äganderätten? Inget av detta klargörs.

När makten mumlar – spetsa öronen. Jag är övertygad om att här ligger utredningens viktigaste förslag.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.