Forskare och studenter hotas av högerradikala

Klarar utbildningsminister Mats Persson (L) att försvara universiteten?

Forskaren Tobias Hübinette har utsatts för trakasserier i samband med den kurs han håller i på Karlstads universitet.

Forskaren Tobias Hübinette tvingades tidigare i år sjukskriva sig efter systematiska trakasserier. Den högerradikala aktivisten Christian Peterson – med bakgrund i nazistiska NMR – hade skrivit in sig på Hübinettes kurs Ras och vithet i Sverige.

Under terminen bombarderades Hübinette sedan med meddelanden och telefonsamtal. Hans mejl begärdes ut och publicerades på Twitter/X, liksom rasistiska inlägg med anspelningar på Hübinettes asiatiska ursprung.

På lektionerna tog Peterson fram en kamera, vilket studenterna tolkade som att det de sade filmades. I sin podd kommenterade han de andra studenternas utseende och politiska hemvist. Trakasserierna ledde till massavhopp och att kursen övergick till att bli digital. En annan lärare fick ta över.

 

Förra veckan kom beskedet från Karlstads universitets disciplinnämnd – Christian Peterson får gå kvar på kursen. Disciplinnämnden tyckte att det saknades lagstöd för att stänga av honom, trots att de konstaterade att han hade utsatt både lärare och andra studenter för trakasserier. Universitets rektor Jerker Moodysson, tillika ordförande i disciplinnämnden, reserverade sig.

På sin telegramkanal uppmanar Christian Peterson nu enligt Hübinette andra högerextremister att göra gemensam sak med honom: det vill säga att anmäla sig till kurser i det som enligt Petersson ingår i ”woke-industrin”. Man får anta att det handlar om ämnen som rasism, migration och kön/genus.

Utbildningsminister Mats Persson (L) har tidigare sagt att han ska lägga fram ett lagförslag som gör det lättare att stänga av studenter. Fram till dess har vi nu en situation där en framträdande profil inom den svenska nationella rörelsen uppmanar till trakasserier och sabotage inom utpekade kurser på svenska universitet. Syftet är att skrämma och tysta lärare och andra studenter. Detta är faktiskt något oerhört.

 

Det finns likheter mellan denna strategi riktad mot den akademiska friheten, och den slakt av folkbildningen som SD länge förespråkat och regeringen nu genomför. Det handlar om totalitära reflexer, och en vilja att försvaga kunskapsproduktion man själv inte har kontroll över. Studieförbundens verksamhet ligger utanför SD:s kontroll, den ordnas av studieledare och medlemmar, den kommer underifrån. Detta är folklig gräsrotskultur som springer ur frihet, skaparglädje och självständighet.

Akademin och forskningen är en plats för fri tanke och lärande bortom politisk styrning. Själva denna idé går på tvärs mot högernationalismens auktoritära hållning och begär efter kontroll. De ska definiera vad folket ska lära sig och ha tillgång till för kunskap, inte människor själva eller fristående institutioner.

Strategin ligger i linje med kampanjer som genomförts i andra länder. I USA och Storbritannien har högerpolitiker redan framgångsrikt lyckats politisera den fria forskningen och brännmärkt vissa forskningsfält, som genusfrågor och rasism. Som den ledande extremismforskaren Cas Mudde skrivit om på dessa sidor så introduceras nu lagar och bestämmelser i många delstater i USA. Många av dessa handlar om att förbjuda forskare att hävda att rasdiskriminering är något strukturellt, inbäddat i institutioner som vallagar och rättsväsende. Målet är politisk kontroll över kunskapsproduktionen, i strid mot fria samhällens ideal om akademin som en plats för tankens oberoende.

 

På sin blogg redovisar Tobias Hübinette en intressant detalj. I disciplinnämnden vid Karlstads universitet är studentrepresentanten en aktiv sverigedemokrat, med två förtroendeuppdrag. Han reserverade sig mot nämndens beslut, men med motivet att det var för mesigt. Argumentationen går ut på att Peterson är journalist, och därmed skyddas av den svenska tryckfrihetslagstiftningen. Det ligger väl i linje med den strategi som tillämpas i projektet Förtalsombudsmannen, där Peterson hjälper nationalister att stämma meningsmotståndare civilrättsligt. Juridiken görs till ett slagträ, som ska användas till att dränka motståndare i höga kostnader och ändlösa processer.

Efter att ha läst reservationen från den sverigedemokratiske politikern i Karlstads universitets disciplinnämnd är jag inte längre så säker på att Mats Persson får med sig sitt samarbetsparti på sin nya lag. I dokumentet finns nämligen ett embryo till en strategi: att ta den svenska press- och yttrandefriheten gisslan för att bereda plats för högerextrema aktivister på utpekade kurser på svenska universitet. Klarar Persson att stå emot om detta även är Sverigedemokraternas hållning?

 

Utbildningsminister Mats Persson har hittills öppnat för en politisering av universitetens styrelser, slaktat folkbildningen och på lösa grunder tillsatt en utredning om ”cancelkultur” inom den svenska universitetsvärlden. Nu har han att hantera Christian Petersons kastade handske, det hittills kanske allvarligaste hotet mot den akademiska friheten i Sverige. Jag hoppas att Persson gör som han har lovat, och stöttar universiteten med ny lagstiftning som sätter stopp för den högerextrema offensiven. Men trygg känner jag mig inte, och det kan inte vare sig studenter eller forskare i dagsläget göra heller.

”Där fick han!”, skrev Christian Peterson på sin telegramkanal efter beslutet, riktat mot forskaren Tobias Hübinette.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.