Röststyrd revolution

Martin Söderström om hemhjälpen som buggar dig

Smartboxen gör som du säger. De digitala assistenter som nu lanseras i Sverige kan styra all möjlig elektronik i hemmet – på ditt röstkommando.

”Alexa, give me the latest tech news”, hojtar jag från diskbänken.

”Leksa, buruduru lejdej nuus”, fyller min tvååring i. För honom är det helt naturligt att familjen pratar rakt ut i rummet – och att en maskin svarar. I hans värld är det inga konstigheter att det efter en ropad instruktion börjar spelas musik eller att ett tv-program dyker upp på skärmen.

Än så länge kan han inte delta på riktigt. Han talar inte engelska. Men den här veckan började de smarta högtalarna sitt intåg i Sverige, snart kommer Alexa, Siri, Google Assistent och alla de andra att prata svenska – och då vet han redan hur man gör. 

Det talas om röststyrning som den nya digitala revolutionen. Eller ny och ny. Det beror på var du bor. I USA är de smarta högtalarna med tillhörande assistenter en massmarknad sedan några år. Siffror som Forbes publicerade i maj 2018 visar att över 90 miljoner amerikanska hushåll redan har minst en smart högtalare hemma. Det är en dryg fjärdedel av alla amerikanska hem. Enligt samma undersökning beräknas siffran stiga med 48 procent innan årets slut.


I Sverige ligger vi efter. De som hoppat på tåget är en liten skara entusiaster. Jag är en av dem. I min iver att få surfa lite på framtidens våg har jag köpt smarta högtalare från utlandet.

Att behöva prata engelska med prylarna har känts som ett lågt pris att betala för att få vara först med det senaste. Ska jag vara ärlig har jag aldrig behövt dem. Jag är fullt kapabel att tända lampan, sätta en timer i köket eller kolla vädret själv. Men nu när jag har de här hjälpredorna kan jag inte tänka mig att vara utan dem.

Det är smidigare att ropa ett kommando under matlagningen än att styra en pryl med händerna. Att spela musik i olika rum utan att förflytta sig är bekvämt. Om en dispyt uppstår vid middagsbordet – eller vi bara behöver svaret på när Lady Gaga föddes – är det enklare att ställa en fråga ut i rummet än att hala upp mobilen och googla.

Det som lanserades i Sverige den här veckan är Google home – företagets serie smarta högtalare där Google assistent sköter snacket. Förväntningarna är höga. 

– Till sina partners har Google sagt att man räknar med att sälja en halv miljon enheter i Sverige innan 2019 är slut, säger en källa som vill vara anonym till tekniksajten Breakit.


Google vill inte kommentera några säljprognoser.

– Vi redogör inte för säljsiffror, men det ska bli spännande att följa mottagandet av Google home i Sverige. Svenskar brukar i regel vara nyfikna på ny teknologi, så vi hoppas att även Google home kommer att uppskattas och vara av intresse här, säger Gustav Radell, marknadschef på Google i Sverige till sajten. 


Men Google är inte ensamma och de är långt ifrån störst. Röstmarknadens absoluta gigant är e-handelsföretaget Amazon. Deras Echo-högtalare – med den digitala assistenten Alexa – är överlägsen marknadsledare.

Företagets stora pressevent i Seattle nyligen visade att ambitionen skruvats upp ytterligare. 

Amazon presenterade en bombmatta (60 produkter på 90 minuter!) av nya Echo-varianter. Nya högtalare i olika storlekar (Echo dot, Echo plus, Echo spot, Echo show och så vidare), Alexa-väggklockor och till och med en Alexa-förberedd mikrovågsugn. 

Om Amazon echo också kommer till Sverige? Jajamensan. Att Amazon-bossen Jeff Bezos skulle lämna en marknad som Sverige åt största konkurrenten känns osannolikt. Inget officiellt datum är känt, men samstämmiga källor pekar mot ”black friday-helgen” (23 november). Det viskas redan nu om den smarta högtalaren som årets julklapp.


På kort tid har flera svenska mediehus börjat kraftsamla för vad som komma skall. Aftonbladet och Omni har redan egna nyhetspoddar – ber du Google home om senaste nytt så kommer det från Aftonbladet. Sveriges Radio finns redan i några av de smarta högtalarna.  

Att styra datorer med rösten är bekvämt. Men som alltid har bekvämligheten ett pris. Inte bara det du lägger på själva produkten. Du pröjsar med din integritet.

– Du betalar några jätteföretag pengar för att bugga ditt eget hus, sa den legendariske techjournalisten Walt Mossberg i podden ”Ctrl Walt delete” 2016.

Men är det verkligen nytt? Du lever redan nu omgärdad av mikrofoner som plockar upp allt du säger. Du tänker bara inte på det. 

– Så är det ju redan i dag med din mobiltelefon. Du har den bara i fickan i stället för på köksbänken, men i princip kan den ju lyssna på allt du säger, säger Claus Popp Larsen, forskare på RISE, till P1:s ”Vetenskapsradion”.

Skillnaden är egentligen mest att mikrofonerna i de smarta högtalarna är fler och bättre.


Men säkerheten då? I mars 2018 rapporterades om incidenter där Amazons echo-produkter plötsligt börjat skratta. Ett otäckt, häxliknande skratt som inte ”väckts” av ett röstkommando. Amazon bekräftade felet och skickade ut en buggfix.

För Google tog det bara dagar sedan deras minsta smarta högtalare – Google home mini – lanserats i fjol innan rapporterna om säkerhetshål i mjukvaran strömmade in. Apparaten spelade in allt som sades även om ”Lyssna inte”-knappen var påslagen. Hålet täpptes snart igen, men förtroendet för Google home hade fått sig en törn. 

När det kommer till hemavlyssning är förtroende ett nyckelord. 

– Ytterst handlar det om ifall vi som användare har förtroende för den plattform vi använder och det bolag som gör högtalaren. Om de brister i förtroende kan allt raseras, säger Claus Popp Larsen. 


Vi måste kort sagt lita på att tillverkarna inte lyssnar på oss hela tiden. En aktiv förträngning som gör att de fördelar som maskinen skänker gör det värt att installera ständigt påslagna mikrofoner i våra hem.

Det är lätt att måla en dystopisk bild av tech-framtiden. Där en handfull supermäktiga företag övervakar allt du gör, hör allt du säger och vet allt om dig. Det ligger förstås ett korn av sanning i detta. Tycker man att det känns obehagligt gör man bäst i att inte skaffa någon smart högtalare. 

Men de är kul prylar att ha, det måste sägas. 

Är smarta högtalare framtiden? Nej, inte än. Men AI, talsyntes och röststyrning pekar mot något större. En framtid där allting kan vara en dator – i någon form. Jag gillar den tanken. Även om jag fortfarande är fullt kapabel att släcka min lampa själv. 

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.