ÅSIKT

Poddarna som knäckte 2017

Patrik Syk om årets sju höjdpunkter

avPatrik Syk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Varsågoda, här kommer listan på 2017 års allra bästa poddar.

1. S-Town

Ett tips om ett nedtystat mord leder Brian Reed till en håla i det lantliga Alabama. ”Shit Town” som uppgiftslämnaren John B McLemore kallar den. Det börjar som true crime bland knarkande red necks men utvecklar sig till ett klaustrofobiskt porträtt av en mystisk klockmakare. Skitigt, rått och oerhört vackert.

2. The Daily

Kan man göra 20 fördjupade minuter om ett aktuellt ämne varje dag? Nej, det går såklart inte. Om man inte heter Michael Barbaro och jobbar för New York Times, vill säga. ”The Daily” gör det alla nyhetshus med poddambitioner någonsin drömt om.

3. Fördomspodden

När alla var överens om att intervjuformatet hade gjort sitt dök Cafés Emil Persson upp med ett format som gav redan sönderberättade kändisanekdoter nytt syre. Spetsigt, fyndigt och väldigt roligt.

4. Lilla Drevet

Ja, jag vet att jag är part i målet men det skiter jag faktiskt i. Ola Söderholm, Liv Strömquist, Nanna Johansson, Moa Lundqvist och Jonathan Unge fortsätter leverera Sveriges smartaste och roligaste kommentarer kring kultur och politik, så är det bara.

5. Missing Richard ­Simmons

Minns ni fitness-dåren Richard Simmons? För några år sedan försvann han plötsligt från offentligheten och ingen verkade riktigt veta var han blivit av. Eleven och vännen Dan Tiberski vill hitta honom. Till vilket pris som helst, visar det sig. Välgjort, skruvat och en smula integritetskränkande.

6. 30 for 30 podcasts

ESPN har länge producerat tv-dokumentärer om idrott av absolut högsta klass. Med ”30 for 30 podcasts” tar de sportdokumentären i poddformat till nya nivåer. Alltid välberättat, väl researchat och oerhört välgjort. Historien om den första UFC-galan är årets höjdpunkt för en MMA-nörd som jag.

7. Pod Save America

För den liberala halvan av USA har den beskrivits som the voice of reason i ett land som på så många sätt spårat ur politiskt. Smart, välgjort och inte minst beslutsamt beskriver Jon Favreau med panel och gäster hur man ska få USA på rätt spår (ur liberalt perspektiv).

Nästa vecka patrullerar Sandra Wejbro

ARTIKELN HANDLAR OM