Agnes Wold visar hur lätt man radikaliseras

Transdebatten blir allt mer konspiratorisk – enligt de sociala mediernas logik

Agnes Wold.

Aldrig har så många utseende- och skönhetsingrepp utförts som i dag. I Sverige finns ingen officiell statistik, men Storbritanniens branschorganisation för plastikkirurger (BAAPS) redovisar en ökning på 102 procent under 2022. En fördubbling på bara ett år, alltså.

På sociala medier sprids begreppen: foxy eye lift, buccal fat removal, Russian lips, ponytail face lift. Elon Musk populariserade nästan på egen hand diabetesmedicinen Ozempic för snabb viktnedgång.


Kvinnor vill bli kvinnligare och män manligare. Kroppen är ett skal som skaver. Man skulle kunna kalla det hela en boom i könsbekräftande behandling.

Det svaret fick i alla fall Elon Musk från en rad twitteranvändare när han ifrågasatte könsbekräftande behandling för transpersoner. ”Än dina ingrepp, då?”

Det finns så klart en gräns för hur nära man kan jämföra cis-personers jakt på skönhet med transpersoners komplexa och ofta djupt svåra erfarenheter av den skavande kroppen och livet. Synen på de båda grupperna skiljs dessutom av en avgrund.


I bakgrunden slamrar krig, klimat och ekonomisk kris. Antisemitism och islamofobi ökar. Vi lever i allt räddare tider. En perfekt tryckkokare där demagoger, desinformatörer och datamiljardärer kan dra nytta av våra reptilhjärnereflexer för sina egna informationskrig.

Upplysningstiden är förbi. Det fobiska har tagit över. Irrationella rädslor exploateras. Och vi vet knappt hur.

När Ozempic-vurmaren Elon Musk köpte Twitter ströp han oberoende forskares möjlighet att analysera data och informationsflöden på plattformen. För att ta del av API:n måste forskare numera betala, vilket enligt Reuters påverkat över 100 pågående studier. De har lagts ned eller kraftigt begränsats. Många av dem rör just desinformation och hat.

Kaninhålet blir djupare när algoritmen ger stöd och likes

Musks ärende är något annat än transparens. För poddaren Joe Rogan förklarade han nyligen att han köpte Twitter för att ”rädda mänskligheten”. Undan vad? Klimataktivister och ”woke-virus”. Samtidigt understödjer han själv antisemitiska inlägg. Mängden antisemitism på plattformen, numera kallad X, har enligt en studie mer än fördubblats sedan Musk tog över. Hur det ser ut gällande islamofobi och transfobi vet vi inte.

Vi måste alla börja förhålla oss till vad det innebär att befinna sig på plattformar vars grundläggande logik kan radikalisera även de bästa av oss.


Agnes Wold får fungera som svenskt exempel här. Hon har länge motsatt sig lagen om förenklat byte av juridiskt kön. Det är naturligtvis något man kan göra helt utan underliggande transfobier eller andra fördomar. Argumentationen hon för i frågan blir dock alltmer konspiratorisk.

Den nya könstillhörighetslagen har dragits i långbänk av riksdagen och med tiden har motståndet ökat. Annika Strandhäll, tidigare socialdemokratisk socialminister som föreslog lagen från första början, har också backat.

Lagförslaget riskerar enligt Wold att ”stöpa om hela samhället”. Män skulle kunna byta personnummer och besöka boenden för våldsutsatta kvinnor. ”Sexualmördare” får tillträde till kvinnoanstalter. Organiserade brottslingar kommer med en handviftning kunna få nya, obelastade personnummer.

Farhågor om hur jämställdhetsstatistik ska kunna samlas in (något SCB i sitt remissvar för övrigt avskriver som ett problem) har omvandlats till farhågor om transpersoner och deras existens över huvud taget. Transinkludering, rätten till vård och förenklat byte av juridiskt kön hotar plötsligt alla kvinnor. Kvinnan som sådan och som begrepp riskerar att försvinna, menar Wold.


Resonemanget är emblematiskt för delar av samtiden. Det säger något att man kan vara så till den milda grad rädd för transpersoner att man glömmer bort det kulturella och sociala stigmat som fortfarande omger transidentiteten och då kan börja fabulera om att macho-männen i Foxtrotnätverket säkert kommer börja byta kön nu.

Transpersoner själva beskriver en bred svensk backlash, inte bara i frågan om lagförslaget. Den nya lagen om byte av juridiskt kön skulle klubbats i våras. Sedan dess har vi i stället fått SVT:s starkt kritiskt vinklade dokumentär ”Transkriget” och Björn Söders hatiska pedofili-anklagelser mot Pride.

Det finns bara två biologiska kön, säger de. Det är som upplysningstidens dödsryckningar

Kaninhålet blir djupare när algoritmen ger stöd och likes. För Wold, som för många andra som börjat tänka i samma banor, räcker det inte längre med att vissa lagar eller hbtq-certifikat skulle kunna ha oanade konsekvenser (även om inget från remissinstanser och exempel från andra länder ger stöd för sådan skräck), det måste finnas en aktiv part som vill ont. En fiende att ta strid mot. För Agnes Wold handlar det om ”grupper som vill ha makt och har en agenda”.

Det närmaste hon kommer att hitta en grupp som vill avskaffa kvinnor är RFSL som tycker att könsbestämmande ord ska undvikas i till exempel vården om de inte är relevanta. Några andra exempel ger hon inte. Antagligen för att de inte finns.


Det krävs ett visst mått av mörk fantasi för att över huvud taget dra en rak linje mellan transpersoner och våldsbrott. Liknande fördomar har drabbat missbrukare och personer med psykiatriska diagnoser. Långt oftare offer för våldsbrott – både inom och utom anstalter – ändå alltid misstänkta som förövare.

I ett försök till sans och balans lyfter både Wold och Strandhäll upp att allt fler, särskilt unga kvinnor, anser sig lida av könsdysfori och söker sig till könsbekräftande vård utan att vi vet varför. Ännu en mörk kuliss, ännu mer osäkerhet, och ännu en dubbel måttstock.

För inom vilket annat vårdområde används osäkerhet kring diagnosers prevalens som argument för att förvägra människor vård och stöd? Ätstörningar har också ökat explosionsartat bland unga kvinnor. Vi vet inte varför, men det är inte ett argument för att begränsa och underdimensionera vård.


Men visst. Tänk på barnen och allt det där. Det finns bara två biologiska kön, säger de. Det är som upplysningstidens dödsryckningar. Allt som inte passar in i våra förutbestämda linneanska mallar måste tuktas in, annars blir vi livrädda. På andra sidan Atlanten sitter tre män och blir svinrika på rädslan.

Samtidigt lägger sig allt fler unga under kniven. Flickor drömmer om att se ut som sina Instagramfilter. Kvinnor vill se mer ut som kvinnor, män mer som män. Kanske ett tecken på att det där med kön handlar om mer än biologi.

Café Bambino – Suzanne Osten litar på barnen

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln