”Vi kan alla känna igen oss i monster”

Rockstjärnan Nick Cave om sexdåren Bunny i sin nya roman

Han är inte bara rockikon, han kan skriva romaner också.

Nick Cave har fått fin kritik för berättelsen om sexdåren Bunny Munro som struntar i sin son.

–?Jag älskar monstren i litteraturen, säger Nick Cave när Aftonbladet som en enda svenska tidning träffar honom.

För snart 20 år sedan såg jag Nick Cave and The Bad Seeds spela på Roskildefestivalen. Inte anade jag att jag en dag skulle sitta på ett hotellrum med honom, språkande om litteratur, Kylie Minogue och föräldraskap.

Den heroinberoende, vilde och svartsynte rockaren har förvandlats till en 52-årig fyrabarnspappa, kreativ som aldrig förr. Förutom 30 skivor har han levererat filmmanus, essäer och nu – sin andra roman.

–?Att skriva låtar har alltid varit extremt svårt och det blir aldrig lättare. Men att skriva romanen var ett rent nöje, inte en minut av ångest.

Utseendemässigt är han sig förvånande lik. Extremt gänglig, korpsvart hår (färgat), komplett med buskiga ögonbryn och polisonger. Kostym med väst, stora guldringar på fingrarna.

Kvällen innan har Nick

Cave läst bitar ur sin roman ”Bunny Munros död” inför en jublande publik på China­teatern i Stockholm. Boken är en tragikomisk historia om en sexfixerad försäljare av hudprodukter. I hans huvud flödar ständiga fantasier om alla kvinnor han ser och deras kroppsdelar.

När Bunnys fru begår självmord tar han med sig sin nioårige son Bunny Junior på en säljresa. Han tappar greppet alltmer – dricker stora mängder sprit och ligger med kunderna. I bilen väntar den olycklige lille pojken och försöker tänka positivt om sin far.

Älskar barn alltid sina föräldrar, tror du?

–?Nioåringar – ja. Jag har själv två söner i den åldern och det är inte mycket jag kan göra som skulle förstöra deras bild av mig som en sorts Superman. Men jag har två äldre killar också. När barn växer upp börjar de se sina föräldrar mer som de mänskliga varelser de faktiskt är.

–?Det finns en symbolik i Bunny Juniors beteende: att vi bör älska våra medmänniskor även när de har brister. Att ha fel är att vara mänsklig.

Pappan dog oväntat

Förhållanden mellan fäder och söner har en speciell plats i Nick Caves hjärta. Hans egen pappa dog i en bilolycka när Nick var 19 år. Han fick beskedet när han satt på en polisstation i Melbourne, gripen för inbrott. I intervjuer har han berättat att faderns oväntade död lämnat ett stort hålrum inom honom.

Huvudpersonens fixering vid sex är först komisk, men berättelsen blir allt svartare.

–?Bunny är egentligen inte speciellt intresserad av sex. Han använder kvinnor för att fly, från kärlek och intimitet.

Vad skulle du ge Bunny Munro för råd om du var hans terapeut?

–?Haha, det var en bra fråga! Men han skulle aldrig komma på tanken att gå och prata med någon. Det är alldeles för modernt för honom och han har inte minsta insikt om sig själv.

–?Det behövs monster i litteraturen. Som pedofilen i ”Lolita” och seriemördaren Patrick Bateman i ”American psycho”. Delar av deras psyken kan vi alla känna igen oss i, som Batemans otroliga fåfänga.

Bad om ursäkt

En verklig person som ofta förekommer i Bunny Munros snuskiga tankar är sångerskan Kylie Minogue, som Nick Cave sjungit duett med i ”Where the wild roses grow”. Han har skickat henne boken med en ursäkt å sin huvudpersons vägnar.

–?Det som står om henne är mer komiskt än förolämpande. Jag är ett av Kylies stora fans, men man kan inte komma ifrån att hon är en sexsymbol, och att det är så hon delvis presenterar sig själv. Hennes hotpants kom väl inte på av en olyckshändelse?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.