Bi, trans, homo eller hetero - allt funkar för John Irving

Publicerad 2012-12-18

Uppmanar till tolerans och förståelse i sin nya roman

Bok | John Irving | I en människa | Recension

Enligt författaren John Irving dog det under aidsepidemin som bröt ut i början av 80-talet enbart i New York fler män i sjukdomen än antalet stupade under hela Vietnamkriget.

Billy i Irvings nya roman I en människa växer upp i den lilla staden First Sister i Vermont. Som femtonåring blir han djupt förälskad i den resliga, något mystiska bibliotekarien miss Frost, men också i den retsamma plågo- anden Kittredge, en något år äldre skolkamrat. Billys sexuella läggning är ambivalent, minst sagt, och inte bara hans ska det visa sig. Romanens ärende är att framhäva att alla möjliga lustar kan döljas i en människa, bokens välfunna titel.

Det är inte bara Billy som är bisexuell, utan också hans morfar Harry, sågverksägaren som med bravur spelar kvinnoroller i stadens teatergrupp, liksom ett antal av Billys klasskamrater och även retstickan Kittredge, om än i det längsta väl dolt. Han har därtill förlorat svendomen genom att förföras av sin mor.

Även Billys far, som tidigt förlupit hemmet, var bisexuell. Lägg därtill att miss Frost är transvestit, med ett imponerande stort organ, och vi har en personuppsättning som inte går av för hackor. I sin ungdom var för övrigt miss Frost (då som man) obesegrad brottare och kallades Big Al.

Irving löper lätt och motståndslöst – han skriver lite förstrött ibland, närmast kåseriskt däremellan – men när han kommer in på aidsepidemin bränner det till, med ingående skildringar av förfärliga dödskamper. En rad av Billys tidigare klasskamrater och älskare drabbas och dör.

Av humorn i de tidigare romanerna ser man inte värst mycket den här gången, kanske har temat känts alltför tungt och angeläget. Irving predikar förståelse och tolerans inför dem som slentrianmässigt brukar kallas sexuellt avvikande.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.