Hon levde dubbelliv

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-18

Cioconda Belli smugglade vapen till gerillan – och chockade Nicaragua med sin vågade poesi

Hollywood vill göra film av hennes liv.

Och den ska heta ”Sex and the Revolution”.

Åtminstone om Cioconda Belli själv får bestämma.

passionerad Aftonbladets Ingalill Mosander träffade Cioconda Belli på okmässan i Göteborg tidigare i år.

Författaren Cioconda Belli är en kvinna med mycket humor, intelligens och utstrålning. Vi träffar henne på bokmässan i Göteborg, där hon är för att lansera ”Den förfördas hemlighet”, en roman om spanska drottningen Juana ”den vansinniga”(1479–1555).

Besinningslöst förälskad

– Hon blev för det spanska hovet vad prinsessan Diana blev för huset Windsor. Juana var besinningslöst förälskad i sin man, Filip den sköne av Habsburg. De hann få sex barn innan han dog och hon spärrades in på ett slott för resten av sitt liv. Hon var då 27 år. Juana anklagades för att vara galen men i verkligheten blev hon offer för en maktkamp om tronen.

Cioconda Belli föddes in i Nicaraguas överklass.

– Jag växte upp i ett land som hölls i ett järngrepp av diktatorn Somoza. När Sandinistgerillan började göra uppror anslöt jag mig till den.

Smugglade vapen

Det var 1970. Cioconda Belli var 20 år, vacker, gift, hade en dotter och arbetade på en reklambyrå. Under fem år smugglade hon vapen och hemliga dokument till befrielserörelsen i bergen. Sen avslöjades hon och fick fly till Mexico.

När Somoza besegrats utsågs hon till taleskvinna för regeringen och blev chef för den statliga televisionen.

– När man är ung har man ingen känsla av fara. Man tror att man är odödlig. Men visst hände det att jag var rädd. Hade jag åkt fast hade jag torterats och dödats.

Hennes man hade ingen aning om hennes dubbelliv.

– Jag var olycklig i mitt äktenskap. Min man var ständigt deprimerad. Vi hade gift oss när jag var 18 år. Själv ville jag läsa medicin, men mina föräldrar ansåg att när jag väl var färdig läkare skulle jag vara för gammal för att någon skulle vilja ha mig.

Skrev naket och öppet

Men hon fick en gåva av sin mamma.

– För att vara så konservativ var hon mycket frispråkig när det gällde erotik. Hon berättade för mig hur fantastiskt kvinnokroppen var konstruerad, vilken kraft som fanns i min sexualitet och betonade att den inte bara var till för att jag skulle få barn utan också en underbar källa till lust och njutning.

Cioconda upplevde dock ingen himlastormande lycka med sin man och förälskade i en kollega på arbetet. Deras kärlekshistoria resulterade en diktsamling, som gav henne ett prestigefyllt pris och vållade uppståndelse i det katolska Nicaragua. Aldrig tidigare hade en kvinnlig poet skrivit så naket och öppet om erotik.

Sitt livs passion

Men hennes livs stora passion drabbade henne i form av den legendariske gerillaledaren Modesto.

– Den affären visade på ett mycket tydligt sätt under vilka motsägelsefulla omständigheter vi kvinnor lever. Å ena sidan var jag en kvinna som betraktade mig själv som mycket självständig och stark och feministisk. Å andra sidan blev jag helt besatt av den här mannen och förvandlades till undergiven slav. Förhållandet orsakade mig mycket smärta och det tog lång tid innan jag lyckades bryta mig loss. Jag har förstått att jag inte är den enda som hamnat i den här situationen. Det händer hela tiden, även de mest briljanta kvinnor.

Lyckligt gift

I dag är hon lyckligt gift med en amerikansk journalist, har fyra barn och delar din tid mellan Los Angeles och Managua i Nicaragua.

– Vi träffades när han gjorde ett reportage om den socialistiska Sandinistregeringen. Jag blev nästan betraktad som en landsförrädare ...

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln