Hellre bra dagis än platina och taggtråd

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tre gruvarbetare går den långa landsvägen hemåt medan solen sjunker bakom slagghögarna. Världens rikaste platinagruvor är omgivna av kåkstäder, där barnen leker med trasiga cykelhjul och några vingliga torrdass ska räcka för alla. Lyxvillorna närmare stan vaktas av murar och övervakningskameror.

Bilderna från Sydafrika dröjde kvar när jag kom hem efter världstoppmötet i Johannesburg. I Sverige såg jag ingen taggtråd runt husen eller skyltar om att inkräktare blir skjutna. Barnen vågar ta bussen hem från skolan på egen hand.

Däremot var valrörelsen full av domedagsbeskrivningar om den usla svenska tillväxten. Vi ligger bara på 17:e plats i OECD, malde moderaternas Bo Lundgren. Han råkade glömma en annan studie, FN:s Human Development Report, som i somras hyllade Sverige med en silvermedalj. FN mäter nämligen inte bara BNP, utan också hälsa och utbildning.

Visst är ekonomisk tillväxt viktig. Men den blir inte långsiktigt hållbar, om klyftorna i samhället får växa. Då föder motsättningarna våld och rädsla. Som i Sydafrika eller storstäderna i det USA som den svenska högern ser som ett föredöme.

När dagens cirkus är slut och regeringsfrågan avgjord är det tid för en nystart av näringspolitiken. Det bästa drivmedlet är knappast omfattande skattesänkningar, som de borgerliga partierna tror. Snarare att dra nytta av den svenska modell som åter hamnat i internationellt strålkastarsken. God social välfärd som en motor för tillväxt.

Mänskligare arbetsplatser i vård och omsorg minskar ohälsan och ökar intresset för svensk tjänsteexport. Bättre rehabilitering gör det möjligt för människor att komma tillbaka efter motgångar och bidra till företagens utveckling. En bra skola och livslångt lärande ger fler chansen att skapa nya produkter, vare sig det gäller design eller datateknik.

Detsamma gäller inom EU. På toppmötet i Lissabon år 2000 lovade medlemsländerna att göra Europa till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi. Framstegen har varit ojämna och det sociala området har inte fått tillräcklig uppmärksamhet. Europas befolkning åldras. Vården och omsorgen kommer att avgöra både livskvaliteten för medborgarna och om det finns tillräcklig arbetskraft för tillväxt.

Statsminister Göran Persson lyckades få in god barnomsorg som ett mål för EU-länderna i våras. Det är en bra väg att fortsätta på.

Visst har näringspolitiken många andra viktiga delar. Det behövs en rejäl förbättring för småföretagen, med enklare regler och bättre tillgång på kompetent riskkapital. En omställning av energisystemet och hårdare miljökrav inom EU skapar exportmöjligheter för ny teknik. Snabbare utbyggnad av bredband och modern mobiltelefoni ger fler chanser för glesbygdsföretagen. EU måste gå vidare med bättre konkurrens och öppnare handel.

Men första steget är enkelt.

Skaffa en tandemcykel åt socialministern och näringsministern.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln