Låt inte mordet på Lotta bli statistik

I juli begravdes Lotta Rudholm i Härnösands domkyrka. En månad tidigare misshandlades hon till döds av en man hon haft en relation med.

Det gör ont att läsa om dödsmisshandeln av 41-åriga Lotta Rudholm som skedde i hennes hem i juni. Hon hade tidigare haft en relation med den misstänkte gärningsmannen som själv ringde till 112 och tog på sig skulden. I torsdags väcktes åtal för mord mot mannen.

Misshandeln av Lotta Rudholm var brutal. Poliser som var på plats i hennes lägenhet beskriver det som "det värsta de sett". Anhöriga var tvungna att titta på hennes kännemärken, naglarna och en leverfläck på benet, för att kunna identifiera henne.

Efter tre dagar i respirator dog Lotta Rudholm.

Den tragiska händelsen följer ett sorgligt mönster.

Varje år misshandlas i genomsnitt 20 kvinnor till döds i Sverige. Det är betydligt fler än de som dödas i gänguppgörelser varje år men får betydligt mindre uppmärksamhet.

Under 2015 anmäldes 29 000 misshandelsbrott mot kvinnor över 18 år. De flesta gärningsmän har eller har haft en relation med offret.

Och de är nästan alltid just män.

Förebyggande insatser

Vi har talat mycket om hedersvåld; att män utövar våld och förtryck i religionens namn mot kvinnor. Det är en viktig problematik som man inte minst från den politiska vänstern måste markera tydligare mot och arbeta mer med.

Men våldet mot kvinnor finns i hela samhället.

Rent politiskt har det börjat röra på sig. Under hösten kommer regeringen att presentera en ny nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor. Det ska upprättas en Jämställdhetsmyndighet som från och med 2017 ska arbeta med förebyggande insatser i synnerhet.

Både flickor och pojkar måste tidigt få kunskap om hur normer och värderingar skapar könsroller och strukturer som kan vara hämmande för alla. Det finns behov av ytterligare insatser av sex- och samlevnadsundervisning. Regeringen planerar också för en särskild satsning på sex- och samlevnadsundervisning för unga nyanlända.

Rättsväsendet sviker

Utbildning är en viktig del för att förebygga mäns våld mot kvinnor. Men det rättsliga arbetet är också grundläggande.

Fortfarande är möjligheten till skydd och hjälp ofta alldeles för svag för kvinnor som utsätts för våld och hot i nära relationer.

Enligt en granskning som SVT gjort i veckan har polisen blivit sämre på att klara upp våld mot kvinnor och andra brott i nära relation.

Jämfört med 2009 har antalet uppklarade fall minskat med tusen ärenden.

Allt för många av de kvinnliga brottsoffren drar också tillbaka sin anmälan. Det gjorde även Lotta Rudholm, som hade polisanmält den nu misstänkte gärningsmannen knappt två veckor före dödsmisshandeln. När rättsväsendet misstänker att någon drar tillbaka sin anmälan på grund av rädsla måste kedjan mellan alla myndigheter fungera.

Kvinnor som Lotta ska kunna lita på att samhället inte sviker den dagen de larmar och vill ha hjälp.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.