Folk ska inte dö i väntan på vård

Regeringen måste sätta stopp för att den svenska sjukvården lämpas över på privata aktörer som vill göra vinst på patienterna. Alla har rätt att få bra vård – och vem vill möta en sömnig läkare som inte har hunnit återhämta sig mellan passen?

En 70-årig man dog efter timmar av ­väntan på akuten i Kristianstad i somras. Han slog i huvudet, åkte till sjukhuset, men någon läkarbedömning hann han aldrig få.

Solbritt Björkstrand fick besked att hon har cancer och bokades in för operation på Norrlands universitetssjukhus. Men någon operation blev det inte eftersom det saknades platser. Nästa gång hon ­åkte in hade cancern hunnit sprida sig.

De två fallen har gett krisen i den svenska sjukvården ett ansikte.

Sa upp sig i protest

Personalen på sjukhusen ser bristerna varje dag och har larmat och protesterat. I våras sa 24 sjuksköterskor, som arbetade på Kristianstads universitetssjukhus, upp sig. De hade bland annat krävt mer tid för återhämtning mellan passen

för att garantera patientsäkerheten. Ett ­rimligt krav kan man tycka. Vem vill ­möta en sömnig ouppmärksam läkare eller sjuksköterska?

Politiker av alla kulörer har försummat sjukvården. Borgerliga politiker har sänkt skatten och låtit vinstdrivande ­företag axla ansvaret för vården. Och ­socialdemokrater har undvikit att höja skatten.

Bra – men det räcker inte

I går meddelade regeringen att den tillsammans med Vänsterpartiet kommit överens om att universitetssjukhusen ska fortsätta drivas i gemensam regi. Dess­utom vill regeringen inte att vård­enheter på universitetssjukhusen ska få styckas upp och privatiseras. Det är bra förslag, men det räcker inte för att lösa vård­krisen.

Regeringen bör i stället vässa stopp­lagen ytterligare och ta steget fullt ut för att förhindra all privatisering av sjukhus. Det är våra skattepengar det handlar om. Dessutom är det en dålig idé att lämpa över sjukvården på privata aktörer som vill göra vinst på patienter. Det är en sak att kränga skor och bilar, en helt annan att ge medicinsk behandling. Även de svårt sjuka, de som inte genererar vinst, har rätt att få bra vård.

Borgerligt egenintresse

När regeringen samlas i dag i Harpsund för budgetöverläggningar måste ministrarna våga tala om vårdkrisen. ­Resurser måste skjutas till för att lösa personal- och platsbristen.

Ett förbud mot privatisering av sjukhus kommer att möta protester från ­borgerligt håll. När Filippa Reinfeldt (M) var landstingspolitiker i Stockholm ­skapade hon en lönsam marknad för ­”entreprenörer” att köpa och sälja vård. Sen blev hon själv lobbyist åt en av vårdjättarna som dragit nytta av den politiken.

Det kan vara bra att komma ihåg när borgerliga politiker och lobbyister protesterar högljutt, intresset ljuger aldrig.

Följ ämnen i artikeln