Politikerna behöver rejäl “digital detox”

Rubriken var lockande. “Njut av en digital detox i jul – 7 saker att göra utan mobilen”.

Tidningen Elle uppmanade på julafton läsarna att lägga in sig på digital avgiftning och logga ut från nätet. Särskilt sociala medier är som en drog.

Den perfekta julen borde finnas IRL, i verkligheten - inte bara på Instagram.

Ironiskt nog läste jag artikeln via Facebook och i helgen dök den upp igen.

“Mobilen är ofta det första vi ser när vi vaknar och det sista vi sliter oss från innan läggdags. Det krävs alltså självdisciplin för att inte bli slav under sin mobiltelefon”, skriver hälsoredaktören Anja Forsnor.

Träffsäkert.

Arga nättroll

Hon har naturligtvis rätt, och problemet är betydligt större än julafton. Hela vårt offentliga samtal har börjat snurra allt fortare kring nätets logik. Twitters polariserande algoritmer äter sig in i demokratins nervsystem eftersom så många politiker och journalister hänger där.

Uppenbara exempel är Twitterpresidenten Donald Trump eller Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali som byggt politiska karriärer via sociala medier. Men de är trots allt undantag.

Värre är att politikerna allt oftare väljer tweets eller delningsbilder på Facebook för att presentera ny politik eller retoriska omsvängningar.

Den första reaktionen på ett nytt politiskt förslag kommer i dag från tusentals arga nättroll som inte ens läst. Man kan tänka sig mer kreativa miljöer för idédebatt.

Snackissjuka

Debatten i sociala medier styr dessutom allt oftare ämnesval och tonläge i vanlig media. Varför tror ni att SVT:s Agenda så ofta har med Jimmie Åkesson och SD:s frågeställningar?

Det är inte konstigare än att de har börjat tänka som en kvällstidning. SD är en “snackis” som säljer i sociala medier och skapar engagemang. Precis som Donald Trump var en snackis i det amerikanska presidentvalet - vi kunde bara inte sluta titta.

Men politik är inte bara underhållning, stormen i vattenglaset kan lätt bli en verklig orkan som drabbar verkliga människor. Om vi bara lyssnar på politiker som levererar snackisar på Facebook är risken stor att vi blir dumma i huvudet.

Och politiken därefter.

“Prata med varandra”, skriver Anja Forsnor i Elle som tips på hur man ska ta sig ur det digitala beroendet.

Det är faktiskt ingen dålig idé. Alltså inte prata om varandra utan faktiskt försöka mötas. En gång kallade vi det folkrörelsedemokrati.

Politisk snabbmat

Jag tror svensk politik skulle behöva en rejäl “digital detox”. Vi behöver komma bort från alla dessa meningslösa debatter om “tonläget” och olika “nätsnackisar”. De är bara politisk snabbmat som mättar för stunden.

Det vi verkligen behöver är att logga ut, krypa upp i soffan och sänka farten.

Följ ämnen i artikeln