Vi får inte svika folket i Syrien

Publicerad 2012-02-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

BARN DÖR I STRIDERNA Enligt Unicef har cirka 380 barn dött i upproren mot Bashar al-Assads regim i Syrien. Militärens våld mot civila har fått starka reaktioner runt om i världen och det måste få ett slut.

Sent i lördags kväll stod det klart att FN:s säkerhetsråd inte kunde enas i Syrienfrågan. I ett resolutionsförslag som rådet diskuterat i dagar krävs att ­Syriens diktator Bashar al-­Assad lämnar över makten till sin vicepresident och på så sätt bereder väg för en demokratisering av landet.

Men av kraven blir det intet. Resolutionsförslaget, som tagits fram på initiativ av Arabförbundet, föll efter att Kina och Ryssland blockerat det.

”Jag är äcklad”

”En mörk dag för demokratin”, sa Frankrikes FN-ambassadör Gérard Araud.

”Jag är äcklad av att Ryssland och Kina förhindrar säkerhetsrådet att utföra sin enda ­uppgift”, sa Susan Rice, USA:s FN-ambassadör. Marockos ­FN-­ambassadör Mohammed ­Loulichki uttryckte sin ”stora besvikelse” över Ryssland och Kina.

Det är anmärkningsvärda och kraftfulla reaktioner, men så är också läget i Syrien mardrömslikt.

Sedan upproret mot al-­Assads regim startade för snart ett år sedan har omkring 5 400 människor dödats. Unicef ­beräknar att omkring 380 barn har fått sätta livet till när armén angripit civila.

Minst 260 döda

Dagen före Kina och Ryssland stoppade säkerhetsrådets aktion mot Syrien utfördes en av de blodigaste massakrerna hittills, i staden Homs. Minst 260 personer fick sätta livet till när armén bombarderade ­staden.

Rysslands veto mot resolutionen handlar om starka affärs­intressen. I januari blev det känt att länderna kommit överens om en stor vapenaffär där ­Syrien köper flygplan för 3,7 miljarder kronor från Ryssland.  Ryssland har en militärbas i Syrien, som ger Ryssland tillgång till Medelhavet.

För Kina och Ryssland handlar det också om att undvika att FN används som ett instrument för att blanda sig i andra länders inre angelägenheter. Det skulle kunna påverka hur omvärlden ser på Tibet och Tjetjenien. Att man dessutom får möjlighet att undergräva Nato-ländernas diplomatiska dominans är inte heller oviktigt.

Det är ett cyniskt och små­aktigt spel med människoliv.

I veckan reser Rysslands ­utrikesminister och under­rättelsechef till Damaskus för att träffa al-Assad. Kanske är det att gripa efter halmstrån men i bästa fall kan mötet innebära ett tillfälligt slut på terrorn mot befolkningen.

Behövs tydlighet

Enligt Hillary Clinton kommer USA:s existerande sank­tioner mot al-Assad stärkas. Man kommer att avslöja och slå ner på dem som fortfarande ­finansierar regimen.

Världens anständiga stater måste vara tydliga med att man fortsätter att utöva påtryckningar mot diktaturens kreatur och att man inte sviker Syriens folk.