Globaliseringen – facklig utmaning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En del av de kinesiska arbetarna i Kalmar har inte fått rätt lön för sitt jobb. Att avtal skrivs – och respekteras – är en utmaning för facket.

Regeringens stort lanserade globaliseringsråd tycks snart efter starten ha försvunnit in i den politisk skuggan. Samtidigt pågår globaliseringen av vardagen.

Tidigare i veckan kunde SVT:s ”Smålandsnytt” och ”Rapport” berätta om de arbetare som bygger ett kinesiskt handelscenter i Kalmar. När de första 32 byggnadsarbetarna, efter tre månader i Småland, i februari kom hem till Hangzhouprovinsen hade bara en bråkdel av lönen betalats ut.

Ett prestigeprojekt

Det är inget litet bygge som pågår i Kalmar. Tvärtom handlar det om ett prestigeprojekt och förhoppningar om ett lyft för regionen. Utställningslokaler för över 1 000 företag, 300 bostäder för anställda och ett hotell. Sammanlagt 70 000 kvadratmeter.

Ingenting har heller lämnats åt slumpen. Kommunen, som sålt marken, har ett avtal med det kinesiska företaget. Tjänstemän från Kalmar har varit i Kina och näringsminister Olofsson har tillsammans med Kinas ambassadör tagit det första symboliska spadtaget.

Dessutom har det svenska byggnadsarbetareförbundet skrivit ett avtal med företaget Zhe Jang Xing Xing.

Villkoren motsvarar dem som gäller på svenska byggen. Timlön på 156 kronor i timmen, genomsnittet för regionen. Traktamente som till större delen kan kvittas mot mat och logi.

Bara fått ut 7?000–15?000 kr

För tre månaders arbete innebär det en lön på omkring 80 000 kronor.

Byggnads har dessutom ställt krav på att få se kvitton på att lönerna verkligen betalats ut.

Ändå uppger SVT att de talat med anställda som bara fått ut mellan 7?000 och 15 000 kronor. Byggnadsarbetare förhindrades dessutom, i något fall handgripligen, att tala med de svenska journalisterna.

Nu lovar företaget att frågan ska redas ut. Förhoppningsvis får de kinesiska arbetarna sin lön.

Dessvärre är historien från Kalmar långt ifrån den enda, eller den värsta, om att utländska arbetare utnyttjats i Sverige. Liknande berättelser har de senaste åren kommit från arbetet med att röja upp efter stormen Gudrun, från ombyggnader på några av våra största industrier och från gruvprojekt, för att ta några exempel.

För det svenska facket innebär situationen en jättelik utmaning.

Anständiga förhållanden

Det gäller att träffa avtal, men lika mycket om att få träffade avtal respekterade. Det handlar om facklig egennytta, men också om anständiga förhållanden för människor som arbetar i vårt land.

Den nya situationen borde starta en diskussion om hur de fackliga organisationernas möjligheter att övervaka löner och arbetsvillkor ska förbättras, hur fler avtal ska kunna slutas och arbetsmiljöbevakningen ska fungera på företag som bara finns i landet tillfälligt.

Precis så skulle globaliseringsrådets dagordning kunna se ut, om det verkligen gällde att hantera globaliseringens vardagliga effekter.

IP

Följ ämnen i artikeln