Apotekstjänst är ett säkerhetshot

Riv avtalet – kräv beredskapslager

Cecilia Versteegh, styrelseledamot i Apotekstjänst, i bakgrunden Apotekstjänsts tidigare vd Tomas Hilmo.

Det är en fars. Och vi skulle nog skratta – om det inte var så fruktansvärt allvarligt.
Det handlar om materielkaoset som lamslår sjukvården i Mellansverige.

Den 1:a oktober tog Apotekstjänst över leveranserna av livsviktig materiel till sjukvården i fem regioner. Varorna de skulle leverera var det mest grundläggande för att vården ska fungera, allt från plasthandskar till sprutor och provrör. Företaget, som tidigare krängt hyrfilm och glass, vann upphandlingen genom att bjuda 14 miljoner under konkurrenten.
Men Apotekstjänst klarade, enkelt uttryckt, inte uppdraget.

Hundratals operationer har ställts in

Uppsala och Örebro var först ut med att slå larm om att de inte fått vad de beställt, att planerade operationer måste ställas in. Regioner övergick i stabsläge, dominobrickorna fortsatte falla. Hundratals operationer har ställts in i Uppsala, Västmanland, Dalarna, Södermanland och Örebro. I sociala medier kunde folks reaktion sammanfattas med “Vad fan händer?!”.

Och det var precis vad media försökte ta reda på. Hur kunde Apotekstjänst misslyckas så kapitalt?

När ägarfamiljens Cecilia Versteegh kandiderade för KD i Lidingö var hennes löfte ironiskt nog att politiken ska arbeta "långsiktigt" för medborgarna.

Sedan försattes Mellansverige i stabsläge.

Familjen Versteegh har därför anlitat en kriskommunikatör för att slippa svara på journalisters frågor. Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo flyr nu fältet.
I den mån man förklarat leveranskaoset, så har Apotekstjänst skyllt på att sjukhusen gjort större beställningar än avtalat. Detta trots att avtalet inte anger några fastslagna nivåer.

Som om vi låg i krig

Socialdemokraten Börje Wennberg, som skrev på avtalet med Apotekstjänst, menar att det inte är så “enkelt att veta att ett företag ska fallera ett och ett halvt år senare”.

Men redan 2013 fanns det varningsflaggor, då Apotekstjänst fick skarp kritik för försenade leveranser av medicinpåsar, och läkemedelslistor som hamnade hos fel patient. Företaget fick då också ekonomiska problem, och räddades av ett förskott.

Akademiska sjukhuset i Uppsala kräver nu läkarna – helt rimligt – att man häver avtalet med skandalföretaget.
Och hur ser vi till att vi inte hamnar här igen?
I det avmonopoliserade, borgerliga helvete där lägsta bud gäller måste det finnas en trygg lägstanivå. Materialbrist drabbar Sverige som om vi låg i krig.

Det är enkelt att dra kopplingar till säkerhetspolitiken och den förberedelse man talar om där. I upphandlingarna måste det finnas beredskapslager som motsvarar flera månaders förbrukning. Det kräver erfarna leverantörer.

Som inte hotar människors säkerhet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.