För många barn växer upp precis som Carina

Sommar i P1: Barn som brottsoffer

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt sommarpratar.

”Det här är allt jag kan berätta om vad som hände den natten.”
Hennes pappa är inte dömd, så journalisten, SVT-korrespondenten och hedersdoktorn Carina Bergfeldt måste välja sina ord i sitt sommarprat.
Det är en berättelse om en uppväxt som alltför många kan känna igen sig i. Där våld och hotet om våld ständigt är närvarande, där den psykiska misshandeln lämnar svåra ärr. Carina satt på vakt för att skydda sin mamma. Minns spottloskan som träffade mammans ansikte vid matbordet.
Få saker sargar så mycket som när den som ska älska dig mest säger att du inte är något värd. Som den där gången när en liten flicka inte ville leka längre med Carina.
”Jag förstår det. Carina, jag vill att du ska minnas det här. Ingen kommer stå ut med dig, för du har en så vidrig personlighet.”

Får svårt att lita på vuxna

Människor börjar på olika startpositioner i samhället. Det handlar om klass och ekonomi, vilka resurser som finns i ditt hem och i det område där du bor. Människor som bor i områden med högt välstånd lever längre, har bättre hälsa.
Den som inleder sitt liv i våld och otrygghet, i utsatthet på den plats där man borde vara som mest säker, knuffas ännu längre bakåt.
Att som barn bevittna våld i hemmet kan tillfoga lika stor psykisk skada som att utsättas för själva våldet. Det drabbar omkring tio procent av alla barn i Sverige.
Våldsutsatta barn kan få svårt att lita på vuxna, andra kan reagera med gränslöshet. Barn som bevittnar våld kan komma att lida av koncentrationssvårigheter, ångest och depressioner. Det kan resultera i självskadebeteende, även i form av relationer. Carina berättar om att på alla sätt försöka göra sig förtjänt av sin pappas kärlek. Den där kärleksfulla föräldern, som han kunde vara. Också.

Det är mönster som sätter spår.
”Om det är något jag lärt mig så är det att äldre män som trycker ner mig är något jag ska lyssna på”, säger Carina Bergfeldt själv.
Hon berättar om att hitta den stora kärleken, men att pröva relationen på alla sätt det går. Livrädd att isen ska brista. Det där ekot.
”Ingen kommer att stå ut med dig.”

Gjort makalös karriär

Carina Bergfeldt har gjort en makalös karriär. Hon har vunnit Stora journalistpriset som Årets berättare, på den tiden när vi var kollegor på Aftonbladet. Hon har fått den korrespondentplats i USA som många journalister bara drömmer om.
Men få saker gör Carina Bergfeldt så ursinnig som frågan om hon blev den hon är tack vare sin uppväxt.
”Jag blev den jag är trots min uppväxt”, säger hon med skärpa i sitt sommarprat.
I Sverige är vi på väg mot ett nytt lagförslag, som innebär att brottsbalken kan ändras. Barn som bevittnar våld mot en närstående får då ett starkare rättsligt skydd. Det är ett stort och viktigt kliv som kommer att göra skillnad.
Men vi vet också att det är väldigt svårt för barn som upplever våld i hemmet att söka hjälp. Att faktiskt bryta tystnaden, om det innebär att en förälder, eller rentav båda, kan hamna i fängelse. Carina Bergfeldt vågade vid ett tillfälle ringa polisen, och fick skämmas efteråt. Be om ursäkt.
Ett samhälle som ser barnet kräver resurser. Fler socialsekreterare, stor kunnighet inom polisen, utbildad förskole- och skolpersonal som är väl införstådd med varningstecknen.

För barnens samtal till BRIS ökar. Carina Bergfeldt är min vän, och bara i min bekantskapskrets finns fem personer som vuxit upp i otrygga hem.

Just nu är det sommarlov. För vissa innebär det lek och skratt och fler ljusa barndomsminnen. För andra är det en balansgång på tunn is.