Nu har Åkesson kastat grus i moderatmaskinen

Kristerssons dröm om makten blir allt mer avlägsen

Inför dagens runda hos talmannen var det egentligen bara en partiledare som kunde ha något intressant att säga, Jimmie Åkesson.

Ledarna för de andra sju partierna har haft välkända manus med sig inför besöken. Allianspartierna vill att Kristersson ska få uppdraget att bilda regering, de rödgröna att Löfven ska få chansen. Exakt vad Åkesson tänkte säga kunde vi däremot bara gissa.

Nu vet vi. Sverigedemokraterna kommer inte att släppa fram en moderatledd alliansregering så länge Kristersson inte garanterat partiet inflytande över politiken.

Ingen överraskning

Egentligen är det ingen överraskning. Precis det har Jimmie Åkesson faktiskt sagt varenda dag genom hela valrörelsen. Ändå kastar beskedet en hel näve grus i Ulf Kristerssons planer.

Ända sedan valnatten har den moderata strategin för att vända nederlaget i en framgång haft ett enda tema, hastighet. Rösträkningen var inte ens påbörjad när moderatledningen började prata om att Stefan Löfven måste lämna Rosenbad. Försöken att hitta en talman med hela riksdagens förtroende fick inte ens komma i gång förrän Kristersson tvingat de andra alliansledarna att ställa sig bakom moderaternas kandidat.

Och när Andreas Norlén väl valts i det mest politiserade talmansvalet i modern svensk historia tog det bara minuter innan förtroendeomröstningen fanns uppsatt på dagordningen. Kungen fick inte ens tala innan regeringen skulle avsättas.

Snabb installation

Mycket talar för att den tänkta fortsättningen handlade om att Ulf Kristersson så fort som det bara är möjligt skulle installeras i Rosenbad, gärna tillsammans med de tre andra allianspartierna och självklart med Sverigedemokraternas lite motvilliga acceptans.

Strategin är enkel att förstå. För varje minut som Jan Björklund och Ebba Busch Thor tillåts spekulera om regeringsfrågan har moderatledarens chans att bli statsminister minskat. Dessutom vet Kristersson förstås att om han bara tar sig in i Rosenbad blir det svårare att tvinga ut honom.

Det fanns bara ett problem. För att talman Andreas Norlén ska kunna ge Kristersson uppdraget att bilda en regering skulle han ha behövt höra Jimmie Åkesson tala om att i vart fall lägga ner rösterna. Annars kan Kristersson inte väljas.

Nu har Sverigedemokraterna levererat sitt svar. Utan förhandlingar och konkreta eftergifter accepterar de inte en alliansregering. "Inte ett särskilt intressant regeringsalternativ" förklarade Åkesson kort.

Och det är som sagt precis det han sagt genom hela valrörelsen. Kristerssons dröm om att ta regeringskansliet med storm blir allt mer orealistisk.