Tenstas hyresgäster får betala för villor i Täby

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vår granne hade chefat över en av försvarets viktigaste krigsplaner. Nu var han pensionär och förbannad. Gropen på gångvägen i Tensta blev aldrig ifylld. Hur han än ringde till kommunen gick det inte att hitta någon ansvarig.

Ilskan var lätt att begripa. Få saker är så förödande som maktlöshet.

Åren har gått, bredvid kvarteret där vi bodde har färgglada radhus växt fram lagom till bomässan. Jag blev tveksam i måndags när jag åkte ut för att titta. Vem har bestämt att ”villor med äganderätt” för 2,5 miljoner kronor är rätt sätt att förnya Tensta?

Misstron ökade när jag läste mer om arrangemangen. Ska mässan bli ännu ett elitmöte över huvudet på de boende? Familjebostäder ordnar debatt om miljonprogrammet med sju proffstyckare, i stället för att använda de kloka personer som finns i området.

En av dem är Maria Hassan, som sitter i riksdagen för socialdemokraterna. Hon övertygar mig om att initiativet är bra för Tensta:

”Det är inte en lyxutställning som tidigare bomässor utan det handlar om att lyfta områden som redan finns”.

Jag ser det när jag går omkring lite mer. Visst kunde träden vid Tenstaplan ha planterats för länge sedan och inte tryckts ned i marken i måndags. Men bättre sent än aldrig. Hela stadsdelen har putsats, det är bra det.

Föreningen Livstycket förenar svenskundervisning med textilarbete. Kvinnorna där har fyllt en lägenhet med fantastiskt hantverk. Arkitekter som själva bor i området visar hur det går att skapa större lägenheter i gamla hus.

Engagemanget måste komma underifrån. Maria Hassan vill öka intresset för det sociala livet i Tensta. Där finns alla möjligheterna, men också problemen med arbetslöshet och fattigdom.

Vi boende måste själva våga ta makten, säger hon:

”Det kräver att man kan språket, att man lär sig hur Sverige fungerar. Därför kan det också bli en bra medborgarskola”.

En av de nybyggda fyrorna i Tensta kostar 8 589 kronor i månaden. Det blir ungefär lika dyrt att bo när gamla lägenheter byggs om.

Jag hinner i fatt Annika Billström när hon skyndar i väg från invigningen av bomässan. Hur ska hyrorna bli lägre, frågar jag.

”Vi har redan fått ner dem med 20-25 procent”, hävdar hon. Framtidens bostadsfinansiering blir avgörande.

Hittills har valdebatten mest handlat om förvirrade borgerliga löften till villaägarna. Inte om bra och billiga bostäder för lågavlönade.

Moderaterna vill finansiera avskaffad fastighetsskatt inom bostadssektorn, det måste betyda minskat stöd till byggande och högre hyror. Dessutom ökar förslaget räntorna för alla.

”Det går inte att dra undan fastighetsskatten”, säger Billström. ”Den borde öronmärkas för en upprustning av miljonprogrammet”.

Fredrik Reinfeldt brukar tala om sin tid i Tensta basket. Han borde berätta varför hyresgästerna på Tensta allé ska betala den sänkta skatten för villorna i Täby.

Statlige utredaren Masoud Kamali avrättar integrationspolitiken och vill ge människor i utsatta områden förtur till jobb.

Kamalis grundanalys är riktig. Den strukturella rasismen och diskrimineringen är ett av Sveriges största problem.

Men goda utredningar söker ny kunskap och prövar olika synsätt mot varandra. Masoud Kamali har använt sitt mandat till att driva egna teser.

Förslagen om särbehandling och om medborgarråd utanför det demokratiska systemet är kontraproduktiva.

Med sådana vänner behöver arbetet mot diskriminering inga fiender.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln