”Kom inte och påstå att vi inte är gifta”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Politiken blir laddad när människovärde står på spel. Stolarna skrapade högljutt mot kammarens golv när riksdagsledamöter från alla partier utom Kristdemokraterna ställde sig upp och ropade JA. Applåderna dånade från åhörarläktaren. Från den 1 maj kan även samkönade par gifta sig i Sverige.

Riksdagsdebatten om könsneutrala äktenskap var sju timmar lång. Miljöpartiets Maria Wetterstrand påminde om vad Jonas Gardell, gift med Mark Levengood, har sagt:

”Kom inte och påstå att vi inte är gifta! Det har vi varit i 22 år. Riksdagen ska inte bestämma hur vi ska ha det. Det gör jag. Jag har aldrig bett någon om lov. Det är inte min stil.”

Wetterstrand konstaterade att det är dags att riksdagen anpassar lagen efter samhället.

Folkpartiets Barbro Westerholm var generaldirektör på Socialstyrelsen 1979. Då ströks homosexualitet ur ”Klassifikation av sjukdomar”, efter en ockupation av Socialstyrelsens trappa. Människor sjukskrev sig på grund av homosexualitet.

”Då blev det väldigt tydligt vilken diskriminering och vilka övergrepp, psykiska och fysiska, som homosexuella personer utsattes för”, sa Westerholm i riksdagsdebatten.

Hon ser den könsneutrala äktenskapslagen som ett stort framsteg. Men hon påminde om hur hbt-personer fortfarande diskrimineras i Sverige och världen: ”I dag ska vi fira. Men det är mycket kvar att göra i morgon, i övermorgon och i över­morgons morgon.”

En ny rapport från EU:s byrå för grundläggande rättigheter ger henne rätt. Trakasserier och våld mot hbt-personer är vanligt i hela unionen. De får räkna med att utsättas för diskriminering under hela sin livstid.

Kristdemokraterna kämpade in i det sista mot könsneutrala äktenskap. Deras Mikael Oscarsson, en av grundarna av Ja till livet, tog chansen att hålla biologi­lektion: ”Det finns ett stort undantag där en funktion är delad i två kroppar, nämligen fortplantningen. Det finns bara ett sätt ett barn kan bli till på: genom att arvsanlagen från en man och en kvinna smälter samman.”

Det är denna ”förunderliga ­sanning” som äktenskapet är ett socialt och juridiskt erkännande av, sa Oscarsson.

Hans partikamrat Yvonne ­Andersson röt till: ”Att göra förändringar så att människor känner sig sårade och inte känner igen sig, alltså att göra förändringar på andra människors bekostnad, tycker jag är ett oskick, helt ­enkelt.”

Det är alltså inte ­diskrimineringen av hbt-personer som är ett sårande oskick – ­utan kravet på ­lika ­rättigheter. De moralkonservativa bjuder onekligen på annor-lunda perspektiv.

Elisebeth Markström (S) invände. ”Kärlek och samhörighet mellan människor som fritt kan välja kan aldrig vara fel. Däremot kan andras fördömanden av kärlek vara väldigt fel.”

Hon sände en tanke till alla de barn som ­lever i regnbågsfamiljer – och som med den nya äktenskapslagen får känna att deras familj räknas på samma sätt som andra barns familjer.

Elisebeth Markström lever med Christine. Vem vet, de kanske gifter sig. ”I vart fall finns det inte längre något som hindrar oss från att ingå äktenskap om vi skulle vilja det.”

Moderaten Tomas Tobé ­tackade. ”Tack alla ni riksdagskollegor som i dag ger mig utökad personlig frihet att kunna göra det som ni redan kan.” Det var ett tack som sved långt in i hetero­normen.

Följ ämnen i artikeln