Fler poliser är också välfärd

Skjutningar. Exploderande handgranater. Mord. Våldtäkter.
Frågan är om deltagarna i en partiledardebatt i Sveriges riksdag någonsin varit så överens om dagordningen som i går.

Med visst fog, förstås. Enligt Brottsförebyggande rådets siffror ökar svenskarnas oro för brott. Fler säger sig dessutom ha blivit utsatta för brott.

Tonen i valrörelsen

I klartext betyder att hundratusentals fler svenskar säger att de misshandlats, hotats, rånats, trakasserats eller utsatts för sexualbrott. Hundratusentals fler är rädda att gå ut på kvällen.

Och löftena från statsminister Stefan Löfven och Moderatledaren Ulf Kristersson haglade: det blir fler poliser, hårdare straff och längre straff.

Är det så här valåret ska se ut?

Ja, kanske. Stefan Löfven kom till gårdagens riksdagsdebatt med ett förslag om en ny myndighet som ska försvåra för ekonomisk och organiserad brottslighet i välfärden. Någon timme senare tog justitieminister Morgan Johansson emot en utredning som föreslår skärpta straff för den som attackerar polis, ambulanssjukvårdare eller räddningstjänst. Vid nyår skärpte regeringen lagen så att den som grips med ett skarpladdat vapen ska kunna häktas direkt och i höstbudgeten gjordes en stor satsning på polisen.

Det är bra politik, men det räcker inte. För att göra Sverige tryggare kommer det krävas uthållighet och ett annat sorts fokus.

I går gjorde Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt en ansats att säga något om kriminalitetens klassperspektiv. Skjutningar och stenkastning sker ju oftast i bostadsområden där lågavlönade, arbetslösa och lågutbildade bor. Här är det lätt att rekrytera till kriminalitet och här får människor leva med brottslighet, otrygghet och våld på ett sätt som aldrig skulle accepteras om det gällde väljare i mer välmående delar av landet. Det är här föräldrar förlorar sina barn till organiserad brottslighet. Det är här unga män skjuts ihjäl i blodiga uppgörelser. I lokala mätningar är det också i miljonprogramsområden och arbetarklasstadsdelar människors känsla av otrygghet är som störst. Otryggheten är på så vis en helt konkret klassfråga.

Förskola och skola

Regeringens satsningar är ett svar på det, men under en valrörelse som riskerar att bara handla om hårdhandskar och tuffa tag måste Socialdemokraterna tala om välfärdsstaten. Vill vi stoppa rekryteringen till kriminalitet och dessutom komma åt tungt beväpnade yrkeskriminella så är det faktiskt den kraften vi måste använda.

Och ja, polisen är en del av välfärdsstaten. Precis som barnomsorgen, skolan, socialtjänsten och Arbetsförmedlingen.