Lita inte på de nakna männen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Du har kanske sett dem.

Fyra nakna män i snön. Utelåsta från bastun efter badet i isvaken. Genomfrusna och förtvivlade när de inte ens hittar bilnycklarna. Så ser de den elektriska belysningen på en bar borta i skogsbrynet. Räddningen. Parollen ”Lita på kraften” avslutar reklamfilmen för ett av våra större elbolag.

Jag tänkte på de nedkylda männen under energikonferensen i Arlandas Sky City. En trappa upp vandrade mer påklädda resenärer bland upplysta skyltfönster och bildskärmar med flygnummer. Vad händer på Arlanda – och i resten av landet – om eleffekten inte räcker en kall vintermorgon? Kan vi verkligen lita på kraften?

Samtidigt som tidningen Dagens Industri ordnade nordiska energidagar slog elpriset nya rekord på kraftbörsen.

Bristen på vatten i kraftverksmagasinen väcker oro för elbrist och ännu högre priser. I Norge överväger energiminister Einar Steensnäs ransonering. Här i Sverige ligger planerna klara för att koppla bort delar av landet i tur och ordning om elen inte räcker.

Efter alarmerande inlägg om läget försökte Jan Magnusson, generaldirektör för Svenska Kraftnät, lugna konferensdeltagarna:

– Det finns goda chanser att marknaden kan klara detta, åtminstone vad gäller Sverige.

Svenska Kraftnät ska se till att elen räcker i varje bestämt ögonblick. Men ingen har längre ett helhetsansvar för att tillgång och efterfrågan ska gå ihop på sikt, sedan elmarknaden avreglerats.

Det går trögt att spara el, och det byggs få nya kraftverk. Därmed blir det både svårare att klara topparna i elförbrukningen och att ersätta kärnkraften.

Ändå vill inte Jan Magnusson införa regler om att kraftbolagen måste ha en viss kapacitet. Det skulle skada marknadens effektivitet, menar han. Staten bör bidra till att det finns en reserv några år framöver, men sedan bör företagen ha det fulla ansvaret. Så svarar Svenska Kraftnät på regeringens uppdrag om att säkra effektförsörjningen.

Det är att abdikera. Avregleringen av elmarknaden har inte fungerat. Blir det riktigt kallt i vinter lär många av oss märka bristerna när strömmen stängs av. Har vi tur dröjer det några år.

Numera är även statligt ägda kraftbolag ”aktörer på marknaden” med krav på snabba vinster.

Det hamnar lätt i motsättning till långsiktiga investeringar i ett hållbart energisystem. Det räcker inte att några av företagen sent omsider börjat satsa mer på elhushållning och leveranssäkerhet.

Energijättarna Fortum, Vattenfall och Sydkraft har fått dominera den svenska elmarknaden alldeles för länge, utan att betala för säkra elledningar och tillräcklig reservkapacitet. Hushåll och mindre företag får sällan tillräcklig information för att kunna använda elen effektivt.

”Lita på kraften”. Nja. Så mycket tryggare blir jag inte av reklamen.

Jag skulle känna mig betydligt lugnare om näringsminister Leif Pagrotsky ställde ordentliga krav på elföretagen och staten tog sitt ansvar för energiomställningen.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln