Tänd nya ljus så Sverige lever

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-07-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Siste man släcker ljuset. Det är den provocerande titeln på Stefan Edmans och Jan Lindvalls reportagebok (Atlas förlag) om en glesbygd som blir allt glesare och som ropar efter en fungerande regionalpolitik.

Ämnet är brännande. Sverige, som berömmer sig av att vara rättvist och sammanhållet, är på väg att välta. Av 289 kommuner krymper regelbundet 250 – år efter år. Edman och Lindvall skildrar inte de regioner som normalt förknippas med avfolkning: Bergslagen, Blekinge, Ådalen, Norrbotten. De väljer två västsvenska orter: Klädesholmen och Dals Ed.

Det är intressant. Västra Götaland står för utveckling. Havet och hamnar är porten till världen och välstånd. Uttunningen i Klädesholmen och Dals Ed visar på klyftor i ett tillväxtområde. Det väcker frågan: När skapas en rättvis regionalpolitik inom den egna regionen?

Författarna varnar: ”Det räcker inte med fagert tal och välmenande uttalanden och en lovsång till landsbygden. Med dagens politik kommer inte hela Sverige att kunna leva socialt och ekonomiskt. Men loppet är inte fullständigt kört”, skriver de med återhållen hoppfullhet.

Exakt så är det. Regionalt och lokalt tänds ständigt nya ljus. I Almedalen i går diskuterades både ”Siste man släcker ljuset” och Folkrörelserådets skrift ”Hela Sverige ska leva”.

Den är en katalog av goda exempel på en ny lokal ekonomi, där små och stora investeringar blir draglok för jobb och utveckling. Som till exempel de matindustrier som växt upp kring Grythyttans utbildning av den nya svenska exportsuccén: kockar.

Ett ljus såg jag nyligen tändas i avfolkningens Dalarna och för Bergslagens enda kvarvarande gruva i Garpenberg. På alla gruvorter finns en dröm att hitta nya brytvärdiga fyndigheter. Det förblir nästan alltid en dröm.

Just när ljuset i Garpenberg var på väg att släckas gjordes en provborrning ett stenkast från gruvan i stråket under kyrkogården. Där, och i botten av Dammsjön, har nu hittats vad som betraktas som en av Bergslagens rikaste fyndigheter.

Hela samhället vilar på guld, silver, koppar, bly. Kanske 40 ton ädelmetaller i en 300 meter lång, 85 meter bred och 800 meter djup fyndighet.

Ägandet och ägarnas vilja är här lika viktigt som samhällets stödinsatser och investeringar i infrastruktur. Boliden driver Garpenberg, men de gamla ägarna greps av hysteri och drog till Kanada med huvudkontoret. Pengar, vinster och industriell kunskap försvann i Toronto. Timmarna före konkurs räddades Boliden. De nya ägarna provborrade och fann guld. En ny framtid öppnas.

Regionalpolitik handlar om att även bryta attityder i näringslivet. När norrländska företag lägger ut beställningar hamnar nära 80 procent i södra Sverige eller på kontinenten. Grannen ses som konkurrent, inte som samarbetspartner.

Det är många ljus som måste tändas om hela Sverige ska leva.

Rolf Jansson

Följ ämnen i artikeln