Pride påminner om att kärlek är politik

Foto från prideparaden i Stockholm 2016.

Världen går åt rätt håll. I dag börjar den stora pridefestivalen i Stockholm som i år sammanfaller med det internationella Europride. Kommande vecka är fylld av seminarier, panelsamtal, fest och politik med fokus på hbtq-personers rättigheter, och avslutas med Europrideparaden den 4:e augusti. Vanligtvis drar paraden i Stockholm runt 50 000 deltagare och en halv miljon åskådare.

Framgångar i världen

Världen har förändrats en hel del sedan förra årets parad. Australiens befolkning röstade ja till en legalisering av samkönade äktenskap. Delstaten Kalifornien blev den första i USA att erkänna ett tredje juridiskt kön. Där blir det från och med 2019 möjligt att välja ickebinärt kön till sin ID-handling, ett stort framsteg för alla som varken identifierar sig som man eller kvinna. Samkönade äktenskap blev tillåtna även i Tyskland.

Sandra Ehne är förbundsordförande för RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

– Vi lever i en intressant politisk tid. Det sker en stark polarisering mellan olika värderingar, både i Sverige och i resten av världen. Samtidigt går det mesta åt rätt håll, säger Sandra Ehne.

En tydlig backlash

Framstegen är glädjande, men möts av starkt politiskt motstånd. Sandra Ehne känner att backlashen blir allt tydligare.

– En del regimer använder hbtq-förtryck och förespråkandet av traditionella familjer som något för befolkningen att samlas kring. Hbtq-personer porträtteras som ett hot, säger Sandra Ehne.

SD inte inbjudna

Prideveckan blir ett ordentligt startskott för valrörelsen med fokus på hbtq-frågor. Nästa fredag den 3:e augusti anordnar RFSL en partiledardebatt dit alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna är inbjudna. Feministiskt initiativ deltar också.

- För oss är det tydligt att det finns ett riksdagsparti som inte jobbar för hbtq-personers rättigheter. Sverigedemokraterna delar upp personer i kategorier av mer och mindre värda, normala och onormala. De har inte röstat för någon reform i riksdagen som gynnar hbtq-personers rättigheter, säger Sandra Ehne.

Pridefestivalen påminner om framgångar, men också om hur alldeles för många fortfarande plågas av förtryck och skam. Säkerhetshot, nazistiska protester och terrordåd hotar festivalen. Kärlek är fortfarande politik.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.