Italienskt clownstyre stoppat i sista stund

Högerextrema Legas partiledare Salvini får pannan baddad av f.d. premiärminister Berlusconi. Legas försök att bilda regering med populistiska femstjärnerörelsen misslyckades igår.

Clownerna i Femstjärnerörelsen jonglerar i motvind. Tillsammans med högerextrema Lega hade rörelsen regeringsambitioner, men de stoppades i går av presidentens veto. Orsaken? En eurohatande finansministerkandidat. Det kommande nyvalet riskerar nu att bli en indirekt folkomröstning om euron.

Femstjärnerörelsen startades av en komiker och är nu Italiens största parti. Högerextrema Lega har företrätt de nordliga rika delarna av Italien, men bytte i år namn från "Lega nord" till bara "Lega" för att försöka nå fler väljare. De lyckades - i valet ökade de med 14 procentenheter under sin slogan "Italienarna först".

Föll på finansministern

Gemensamt föreslog de den 81-årige euroskeptikern Paolo Savona som finansminister. Savona har kallat eurozonen en "tysk bur" och tycker att Tysklands ambitioner i Europa är samma som under nazisttiden. För att landet inte ska sluta som Grekland vill han att Italien ska utforma en back up-plan för att lämna euron.

Den italienske presidenten fick nog och satte stopp för det populistiska kalaset, med motiveringen att en finansminister som planerar att dra sig ur euron skulle köra investeringar i Italien mot botten. Nu ska en opolitisk regering försöka hålla igång landet tills det är dags för nyval tidigt nästa år.

Manegen krattad för eurohat

Valet riskerar att bli en indirekt folkomröstning om euron och i värsta fall också Italiens EU-medlemskap. En undersökning som Europaparlamentet gjorde i höstas visar att italienska medborgare tillsammans med de grekiska är bland de mest pessimistiska av unionens medlemmar. Italienarna tycker att det går dåligt för landet och att EU gjort saken värre.

När presidenten blockerar en hel regering för att rädda euron skapar han en tydlig konflikt. De som röstade på Femstjärnerörelsen och Lega röstade inte uttalat mot EU, även om båda partierna är euroskeptiska. I ett nyval blir däremot en röst på populisterna tydligt en röst mot euron.

Cirkusvarning

Det är aldrig bra för ett populistiskt parti att få verklig makt - de som levt och vunnit på att kritisera etablissemanget klarar sig sällan i regeringsställning. Italiens största parti har storslagna mål som medborgarlön och helt platt inkomstskatt, men de grusas redan i vaggan i brist på vettiga företrädare. Precis som Sverigedemokraterna har resten av Europas clowner svårt att ragga upp rimliga representanter.

Om de vinner nyvalet kan vi förvänta oss en riktig cirkus.