Alan Awni väntar på deportation i Danmark

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alan Awni.

I morgon öppnar sig Kapelvej och kulturhuset i Köpenhamn för solidaritetsdag med de bortåt 300 irakier som hotas av deportation. Alan Awni, den kurdiske filmregissören, visar sin film om flykt och om Sandholm, ett asylcentrum där barnfamiljer packades in på minimalt utrymme och bortåt hälften av de inspärrade led av svåra psykiska sjukdomar. Ett asylcenter ”ska inte vara som en dans på rosor”, säger Karsten Lauritzen,

regeringspartiet Venstres talesman

i invandrarfrågor.

Awni har levt i Sandholm och hans tid

i Danmark mäts till elva år. I augusti forslas han ändå i väg. Den danske högerregeringen menar, att Awni och hans landsmän deporteras till ett Irak, präglat av stillsam fred. Utan risker för de oftast ofrivilliga återvändarna.

71 av irakierna ska deporteras till Kirkuk. För en vecka sedan sprängde en bomb 73 människor till döden i denna stad i norra Irak. Bombernas och attentatens tid har återvänt.

Brorsons kirke har öppnats för irakier som söker skydd undan avhysningens verkställare. Berättelserna inifrån kyrkan handlar om familjer som splittras, om mammor som skiljs från sina barn och om barn som levt fem-tio år i Köpenhamn. De ska förpassas till ett land i krig och ett land vars språk de

inte känner.

Danmark, styrt viaDansk Folkeparti, samlar drivor av kritik. Obama säger, att ”Danmark gjort sorgligt lite för att klara flyktingkrisen i Irak”. Den danska regeringen som, likt de flesta högerregeringar, stödde USA:s bombkrig borde ha ett särskilt ansvar för krigets humanitära katastrofer. 4,7 miljoner irakier har drivits från sina hem. FN:s flyktingkommission attackerar Danmarks ovilja att tillämpa mänskliga asylregler. Samma missnöje formulerar Amnesty, Röda Korset, Rädda Barnen och danska människorättsföreningar.

För någon vecka sedan talade författaren Carsten Jensen vid ett protestmöte: ”Vi blundar medan vi skickar folk till helvetet”. Vi driver irakierna tillbaka till ”förföljelse, tortyr och bitter nöd”, sa den förre socialdemokratiske ledaren Svend Auken vid samma möte.

Daniel Karim Rostam, en av de första att kastas ut ur Danmark, hamnade ett halvår i fängelse i Irak. Numera tvingas han leva på gatan i Bagdad.

I Danmark, så sargat av rasism, finns lyckligtvis också solidaritetsrörelser, den här gången främst grupperade kring Kirkeasyl. Ett medborgarinitiativ till stöd för irakierna. Kirkeasyl är handfast praktisk: hjälper till med tvätt, ser till att det finns mat, förmedlar lärare till de barn som sedan någon månad tvingats bort från sina skolor.

”Många av oss fruktar för våra liv om vi återvänder till Irak”, skriver Shalaw Jaza till inrikesminister Birthe Rönn Hornbech.

Hittills har hon föredragit att lyssna till Pia Kjaresgaard och Dansk Folkeparti.

Olle Svenning

Följ ämnen i artikeln