Så hyr svenska par utländska kroppar

Språk är politiskt. Den som vill vinna samhällets förtroende i en kontroversiell fråga börjar med att skapa nya ord. Övervakningskameror blir trygghetskameror på Moderaternas valaffischer. Jimmie Åkesson kallar alla flyktingar för invandrare. Att som sköterska inte utföra aborter kan kallas samvetsfrihet i stället för vårdvägran.

Prostitutionslobbyns kamp för den lyckliga horan är just sådan ordtrixande mytbildning. Den lyckliga horan ägnar sig inte åt prostitution, utan sexarbete. Hon säljer sig för att det är trevligt att få bra betalt och träffa folk i arbetet. Hon är absolut inte missbrukare, har inga tidigare sexuella trauman och är inte ekonomiskt desperat.

Liknande omskrivningar används nu för att stärka surrogatindustrin.

Bär någon annans barn

En surrogatmor får betalt för att vara gravid med någon annans barn. En spermiecell injiceras i en äggcell och embryot planteras i hennes livmoder. Surrogatmodern bär barnet i nio månader, föder det, lämnar ifrån sig det och får sin lön. Under så kallat “altruistiskt surrogatmödraskap” tar den gravida inte betalt.

I Sverige är surrogatmödraskap helt oreglerat. Riksdagen kom fram till att det är omöjligt att avgöra om en surrogatmoder som tar på sig jobbet är utsatt för påtryckningar eller på andra sätt känner sig tvingad. De som vill använda surrogat kan därför inte få hjälp av några kliniker i Sverige.

Skäms över graviditeten

Svenska par kan i stället vända sig utomlands. I dagens avsnitt av Uppdrag granskning träffar programledaren kvinnor som varit surrogatmammor, de flesta via kliniker i Ukraina med många svenska kunder.

Kvinnorna skäms. De vill inte prata om graviditeten. Ofta har de skrivit på hårda kontrakt med klinikerna. Den som tar en cigg under graviditeten får böter. De har inte längre rätt till abort. Många sitter hemma eftersom de inte vill visa för grannar och vänner att de är gravida.

– Jag räknar ner till nionde månaden när jag blir fri och föräldrarna blir glada, säger en av de intervjuade kvinnorna.

En patriarkal önskedröm

Precis som den lyckliga horan är den altruistiska surrogatmodern en kapitalistisk och patriarkal önskedröm. Ur ett nyliberalt perspektiv är all handel bra handel. Den fria viljan blir ett så ytligt begrepp att den kan beskriva en beroendes köp av droger, en fattig person som tigger och en ekonomiskt desperat kvinna som hyr ut sin livmoder.

Myten förstärks av orden. Altruism, moderskap, surrogat. Uppdrag granskning intervjuar Staffan Sörenson, jurist och delägare i Nordic Surrogacy, som vill göra surrogat till en marknad i Sverige.

– Jag kallar det inte för ett jobb, liksom. Jag tycker det är väldigt konstigt de här i, när de översätter i typ iranska kontrakt står det "hyra av livmoder", det tycker jag är... Det är väldigt konstigt, tycker jag, säger Staffan Sörenson och fnittrar till.

Staffan Sörenson blir obekväm när surrogatmödraskap kallas för vad det är. Språket spelar roll. Vi skulle kunna kalla surrogatmödraskap för tillfällig uthyrning av livmoder. Eller varför inte graviditetsköp? Altruistiskt surrogatmödraskap kan lika gärna kallas obetalt. Sätt ord på orättvisorna och krossa dem sedan.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.