Polisen ska inte skylla på våldtagna kvinnor

 Polis utreder en misstänkt våldtäkt vid sjön Trehörningen i Stockholm.

Kvinnan våldtogs av minst tio okända män i Botkyrka i slutet av augusti förra året. De misstänkta greps först i somras, nästan ett år efter gruppvåldtäkten.
– Hennes tillstånd har inte varit det bästa, förklarar förundersökningsledaren i tidningen Metro.

– Hon behövde lite tid på sig för att komma till rätta med det här.
Men det kan aldrig vara en våldtagen kvinnas fel att det dröjer ett helt år innan de misstänkta våldtäktsmännen kan gripas.

Tolvårig flicka

En tolvårig flicka släpades in på en offentlig toalett i Stenungsund där hon misshandlades och våldtogs. Trots att polisen visste vem den misstänkte gärningsmannen var dröjde det månader innan han förhördes.

Tidigare i år filmade två män när de våldtog en kvinna. Trots att de la ut filmen på Snapchat dröjde det månader innan polisen tog itu med förundersökningen.
Polisen har prioriterat mord och gängskjutningar medan brotten mot kvinnor och barn har fått stå tillbaka. Det är i och för sig rimligt att polisen vill klara upp dödsskjutningarna, men de är svårutredda och kräver stora resurser. Rikspolischefen Dan Eliasson har vädjat om hjälp och han kommer också att få många miljarder och 10 000 nya poliser, men inte hjälper det de kvinnor som drabbas i dag. Statistiken visar att polisen lägger ner 13 våldtäktsärenden om dagen.

Tortyliknande trauma

Kvinnan som våldtogs i Botkyrka utsattes för "en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma", menar hennes målsägandebiträde. Det är inte rimligt att så grova brott prioriteras ner.

När en liten flicka våldtas måste samhället stå på barnets sida. Allt annat blir obegripligt och skadar tilltron till rättstaten.

Kriminologen Nina Runge menar att polisen behöver mer resurser, men hon beklagar också att brott mot kvinnor och barn inte har samma status som manliga skjutningar. Hon menar att nedprioriteringen av kvinnor och barn också har kulturella orsaker.

Får se över prioriteringar

Vi har ett hundratal dödsskjutningar om året och 20 000 poliser. För en vanlig medborgare - och kvinna - är det obegripligt att grova våldtäkter inte klaras upp snabbare. Rikspolischef Dan Eliasson som gjort sig känd för sin stora omorganisation får se över prioriteringarna en gång till.

I höst väntas regeringen lägga ett förslag om en skärpt sexualbrottslagstiftning.
– Den lagstiftningen måste följas upp med muskler hos polisen, säger Nina Runge. Annars kan den inte få särskilt många effekter, inte på kort sikt i alla fall.
Om det sexuella våldet mot kvinnor ska upphöra måste polisen agera nu och inte om några år.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.