Sjukförsäkringen krossar människor och företag

Försäkringskassans regler tvingar företagare att ge upp

Peter Johansson från Örebro är sotare. I juni förra året var han ute på ett rutinuppdrag när fästet till stegen släppte. I fallet bröt Johansson båda benen. Rehabiliteringen har tagit tid, bland annat på grund av en infektion, men nu är han på bättringsvägen.

Samtidigt har Försäkringskassan meddelat att Peter Johansson inte längre har rätt till sjukpenning. Enligt kassans regler är det dags att söka sig ett annat jobb efter 180 dagars sjukskrivning.

Så längt är det här precis samma historia som vi berättat många gånger tidigare. Den så kallade rehabiliteringstrappan som stadgar fasta tidsgränser för när sjukskrivna kan tvingas söka sig ett annat jobb - verkligt eller påhittat - tvingar människor att ge upp en kompetens samhället faktiskt har stort behov av.

Företaget har sju anställda

Det speciella i Peter Johanssons fall är att han inte bara är sotare, han driver företaget PJ:s Eld och Vent med sju anställda. Det är Svenskt Näringslivs nyhetstjänst fPlus som berättar historien

Den fyrkantiga tillämpningen av sjukförsäkringens tidsgränser blir inte bara ett hot mot Johansson personligen och hans framtida yrkesbana, utan också mot de anställda i hans företag.

Till Svenskt Näringslivs nyhetsbrev säger Johansson att han tycker att reglerna borde ändras. Det kan inte vara meningen att ett företag ska behöva läggas ner för att ägaren blir skadad.

Nej, det borde det inte vara. Och det kan faktiskt inte heller vara meningen att anställda som drabbats av sjukdom eller som skadats i sitt jobb ska tvingas ge upp sitt yrke därför att rehabiliteringen dragit ut på tiden eller därför att man fastnat i vården köer.

Försäkringen ger tillfällig försörjning

Sjukförsäkringen ska vara en tillfällig försörjning, så långt är alla överens. De flesta håller antagligen dessutom med om att den som varit sjuk ibland måste gå med på att byta jobb för att kunna komma tillbaka i arbetslivet.

Men därifrån är det långt till dagens situation, där människor regelmässigt hamnar mellan Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans stolar, och där sjuka personer uppmanas söka jobb som alla vet inte existerar.

Annika Strandhäll har beskrivit kritiken mot sjukförsäkringen och Försäkringskassan som något slags pedagogiskt misslyckande. Det är dags att inse att ingen pedagogik i värden kan rättfärdiga en ordning där människor far illa och företag går under helt i onödan.

I en tidigare version av texten användes ordet sjukersättning felaktigt i stället för sjukpenning.