Gå inte på Kristerssons fula fint om SD

I går intervjuades Moderaternas färske partiledare Ulf Kristersson över tre sidor i Dagens Nyheter. Man får bland annat veta att Kristersson tycker att hans parti blivit för svartsynt, att han inte tycker att debatterna med Stefan Löfven är så inspirerande, att han vill att hela alliansen samlat ska lämna gemensamma besked i ”de stora framtidsfrågorna”.

Dessutom tycker Kristersson att svensk politik präglas av avsiktliga missförstånd. Kanske präglas även den politiska journalistiken av sådana. Dagens Nyheter hävdar i sin rubrik att nämligen att M-ledaren ”säger nej till SD”.

Oerhört naiv

Och det gör han inte alls.

Det Kristersson säger är att han inte tänker samtala, kompromissa eller förhandla med Sverigedemokraterna för att bli statsminister. Men han tänker försöka bilda regering ändå, även om alliansen blir mindre än de rödgröna. Planen för att få bilda regeringen är i stället en from förhoppning om att högerextremisterna ska släppa igenom den borgerliga politiken utan att ställa till särskilt mycket väsen, och utan att egentligen få något tillbaka.

Det är inte så lite naivt. Ingen kan väl på allvar tro att Jimmie Åkesson - eller hans väljare - kommer nöja sig med att vara dörrmatta åt en regering som inte tänker förhandla eller köpslå.

Det är dessutom arrogant mot Liberalerna och Centerpartiet, två partier som Kristersson ju vill bilda regering med. Både Annie Lööf och Jan Björklund har klargjort att de inte vill styra om maktförhållandena ser ut som de gör i dag - alliansen samlar färre mandat än de rödgröna partierna - eftersom det skulle ge högerextremisterna i SD makt över hela politiken.

Senast i augusti sa Jan Björklund att det är otänkbart för Liberalerna att sätta sig i en regering om de borgerliga partierna blir mindre än de rödgröna efter nästa val.

Alliansen finns inte

– Då måste man ha stöd av SD i varenda fråga och det är klart att det inte kan ske utan motprestationer.

Och det vill alltså inte de liberala partierna, eftersom det skulle göra Sverige till ett mindre liberalt samhälle.

Problemet för Lööf, Björklund, och Kristersson för den delen, är att det inte hjälper dem när det handlar om hur Sverige ska styras. Att fortsätta att prata om alliansen - som i dag har ett samlat väljarstöd på cirka 35 procent - som om varken 2010 eller 2014 års val inträffat fungerar inte.

Till slut måste Liberalerna och Centerpartiet svara på om de ska sluta upp bakom Åkesson eller om de finns för en liberal och anständig borgerlighet. Det är nämligen en stor framtidsfråga, för alliansen och för landet.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.