Räkna inte bort det konservativa fotfolket

John McCain drar ifrån. Republikanerna tycks ha fastnat för den minst bisarre i det egna partiets startfält. Det är säkert ett klokt beslut, sett ur deras perspektiv. McCain har flera gånger gjort upp med demokraterna och motsatte sig Bushs stora skattesänkningar häromåret.

Han utmanade dessutom Bush i presidentvalet 2000, och förlorade efter en extremt smutsig kampanj regisserad av Bushs nu avsatte strateg Karl Rove.

Roves plan, som gav republikanerna tio år av total dominans i USA, var att säkra de kristna konservativa grupperna och sedan vinna över tillräckligt många moderata högerväljare.

McCain gör tvärtom, och med tanke på Bushs misslyckande som president är han kanske just den politiker republikanerna behöver. Han kan definitivt vinna valet i höst.

Samtidigt har McCain inte något vidare stöd från de kristna konservativa. Mike Huckabees framgångar i den amerikanska södern måste skrivas på det kontot. Det kan bli avgörande i höst.

För fyra år sedan såg jag båda partiernas fotarbete på plats i Ohio. Jag var länge övertygad om att demokraternas utmanare John Kerry skulle ta hem segern där. Ohio var en helt avgörande delstat.

Lika viktig som Florida i valet 2000.

De kändes hur bra som helst att följa med partiaktivisterna när de knackade dörr i villaområdena kring universitetet i Columbus. Alla som öppnade dörren skulle rösta på Kerry. Alla hade dessutom redan fått besök av två, tre andra grupper som kampanjade för honom. Han verkade ha ”momentum”, det där märkliga svengelska ordet som nu används överallt i svenska medier.

Samtidigt dammsög Bushs kampanj de mindre städerna och Ohios landsbygd. De konservativa kristna använde sin enorma basorganisation, sin folkrörelse, för att få fler att gå till valurnorna.

Mycket lite av detta syntes i mediernas rapportering. Vi journalister hittade inte utanför storstäderna. Det gjorde inte Kerrys folk heller, och Bush vann relativt enkelt i Ohio.

Samtidigt har McCain lojalt ställt sig bakom Bushs krig i Irak, och på det hela taget försvarat den katastrofala militanta utrikespolitik som präglat de senaste sju åren i Vita huset.

Där får demokraterna ett tungt argument att använda mot republikanerna. Den ekonomiska krisen i USA har visserligen flyttat fokus bort från våldet i Irak, men frågan är fortfarande högaktuell och för många väljare avgörande för hur de lägger sin röst i nästa presidentval.

Dessutom: nu spekuleras det att Huckabee skulle bli vicepresidentkandidat, för att få ut det konservativa fotfolket i kampanjen. Ideo­logiskt står Huckabee strax till höger om Hunnerkrigaren Attila.

McCain är 71 år gammal. Huckabee skulle vara ett hjärtslag från Vita huset.

Man kan bara hoppas att en valsedel med Clinton och Obama skulle vara mer lockande för väljarna i USA.

Följ ämnen i artikeln