Med grillstoppet insåg medelklassen allvaret

I år var sommaren då även Sverige fick smaka på klimatkrisen. Stekhett och fnösktorrt väder följs nu av stormvarningar och åska. Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, konstaterar att extremvädret rör sig mot de rikare delarna av världen.

– Trenden vi ser i världen är oroande. Extrem torka, värme och översvämningar sker vid lägre global uppvärmning än vad som tidigare förväntats. Det vi ser nu i Sverige och runt om i världen sker redan vid en grads uppvärmning, och slår dessutom allt oftare till i vår del av världen, säger Johan Rockström till Aftonbladet.

Tidigare har klimatförändringarna framför allt drabbat världens fattigare regioner. Översvämningar, extrem torka och hetta gör folks tidigare hem obeboeliga och svårodlade. Världsbanken förutspår att 140 miljoner människor kommer bli klimatflyktingar innan 2050 om trenden håller i sig. Det är som att 14 Sverige skulle behöva flytta.

Vädret väcker oro

Med väderkaoset kommer klimatångesten. En undersökning från Aftonbladet och Inizio visar att andelen av befolkningen som oroar sig för klimatförändringarna har ökat från 51 procent 2015 till 76 procent i dag. Karin Nelsson, analyschef på Inizio, tror att det "handlar väldigt mycket om sommarens torka och bränder som alla naturligtvis har märkt av".

Kanske var sommarens grillförbud första gången medelklassen tvingats anpassa sin livsstil efter miljön. Till skillnad från straffskatter och bensinpriser går det inte att köpa sig undan ett förbud - förutsatt att man inte vill punga ut 20 000 i böter för en köttbit när grannen tillkallar ordningsmakten.

Släpp bönburgaren och vakna

Nu blir klimatförändringarna konkreta. De som under helgen tog sig till den poppiga musikfestivalen Way out west i Göteborg möttes av storm och uppskjutna spelningar. Med tanke på festivalens medvetna image är säkert de flesta besökare redan engagerade i miljöfrågan. Men klimatkrisen blir på allvar när den plötsligt blåser bort locket på ens veganska bönburgare. Oavsett om stormen Johanne är en effekt av den globala uppvärmningen eller ej väcker de snabba svängningarna en ny medvetenhet.

Det är främst är västvärlden, rika länder och gigantiska företag som orsakar utsläppen som förstör miljön. Att vår del av världen nu drabbas av förändringarna kan förhoppningsvis leda till ett uppvaknande. Nu behövs stora och långsiktiga samhällsförändringar.

Att panta burkar och tugga bönburgare är inget fel i sig, men klimatkrisen måste tacklas gemensamt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.