Anneli Hulthén vill ge miljön en nytändning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vad är viktigast i miljöpolitiken?

– Att vi får det breda folkliga engagemanget igen, säger kommunalrådet Anneli Hulthén. Just nu känns det som om det är ett litet miljömedvetet etablissemang som både är pådrivare och utförare.

Jag har tagit ett tidigt tåg till Göteborg, två timmar med vintermörkret utanför som en kolsvart tunnel, sedan en timme i svagt gryningsljus. Nu sitter vi i den socialdemokratiska politikerns arbetsrum vid Gustaf Adolfs torg. Hennes vita cykelhjälm ligger kastad i soffan, mobiltelefonen och den tjocka kalendern vilar ovanpå skrivbordets alla promemorior.

Anneli Hulthén har erfarenhet av de flesta politiska nivåer – som Europaparlamentariker, ordförande för den nationella forskningsstiftelsen Mistra, nu kommunalråd för transport och stadsbyggnad.

Hon har inga omedelbara svar på hur det politiska trycket för en hållbar utveckling kan öka. Själv fann hon inspiration inför världstoppmötet i Johannesburg förra sommaren.

– Då kände jag att detta, att få de sociala frågorna, ekonomin och miljön att hänga ihop, för att skapa ett bra liv också för nästa generation – det är på något sätt grundbulten i socialdemokratin. Nu visste jag igen varför jag blev politiskt aktiv någon gång på 1970-talet.

Toppmötet följdes dock inte av en nystart för miljöfrågorna. Anneli Hulthén är både självkritisk till socialdemokratins roll och hoppfull.

– Jag tror att vi politiskt har nedvärderat frågan, kanske inte medvetet men vi har gjort det. Nu är det ett år sedan Johannesburg och vi har stängt dörren och gått hem och jobbat med andra frågor. Det är synd, detta är en ideologisk fråga.

– Vi är inga miljöpartister som bara fokuserar på ena benet, miljön, och låter det halta på de andra två, ekonomisk och social hållbarhet. Vi är inte några borgerliga som bara fokuserar på ekonomisk tillväxt och inte ser det andra. Vi står för alltihop.

Snart får EU tio nya medlemmar. Anneli Hulthén tror att det blir trögt för nya initiativ, tyngdpunkten måste läggas på att genomföra alla dagens EU-krav.

Sverige kan göra mer för att underlätta omställningen, säger hon, och vill dra nytta av arbetet i kommunerna:

– Vi har bra lösningar när det gäller kollektivtrafik och logistiksystem, vi vet fallgroparna när det gäller att bygga miljöeffektivt. Med den kunskap vi har, både i det privata näringslivet och i förvaltningarna, kan vi bidra till att de nya medlemsländerna slipper gå omvägar.

Anneli Hulthén talar entusiastiskt om miljöhänsyn vid offentlig upphandling, om att få bort farliga kemikalier genom lokalt arbete, om hur Göteborg gör friidrotts-EM hållbart. Enkla exempel som borde vara lätta att marknadsföra utomlands, säger hon.

Jag lämnar Göteborgs stadshus och far till Järntorget för att prata med miljörörelsens internationella försurningssekretariat. Där passar jag på att fråga vad de tycker om Anneli Hulthén.

– Hon var en klippa i Europaparlamentets förhandlingar, säger chefen Christer Ågren. Jag har bara gott att säga om henne.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln