Vittulas magiska spö får Norrbotten att glöda

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-05-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LKAB, 75 procent.

SSAB, 30 procent.

Är det siffror för nya nedskärningar? Nej, tvärtom. Det är företagens resultatförbättringar under årets tre första månader.

För några år sedan räknade den nya ekonomins profeter ut gruvor och stålverk som stendöda.

– Stål, det kan dom bocka i Baltikum. Vi sysslar med framtiden, skroderade bubbel- och IT-ekonomins orakel Kjell Spångberg.

Både han och spararnas miljarder har gått upp i rök. Det skedde under några ekonomiskt galna år då spararna blev avlurade skjortan. Allt har som bekant sin tid.

– Norrland har nu övertagit rollen som Sveriges ekonomiska motor, skriver Affärsvärlden.

När tidningen rankar landets främsta tillväxtkommuner är Åre etta, Gällivare tvåa, Övertorneå sjua. Jokkmokk ligger på nittonde plats före Göteborgsregionen. Stockholm finns inte ens med.

Storgatan i Luleå möter nu med en helt annan dagsform än i de tilltufsade kvarteren runt Stureplan. Inte sedan Stålverk 80:s dagar har jag upplevt en sådan tillförsikt i Norrbotten.

Men här finns också en djup och äkta ilska över Björn Rosengrens påhopp. Som Stenbecksdirektör har han vid en arbetsgivarkonferens utmålat norrbottningarna som arbetsskygga, lata och korkade.

LO i Norrbotten kräver en ursäkt för detta hugg i ryggen. Varför gör han så? Rosengren var ju som landshövding populär.

Verkligheten visar hur fel han har. SSAB växer och är Europas bästa stålbolag. LKAB plöjer ned 18 miljarder kronor i Malmberget och Kiruna. I norr sker alla tunga investeringar, i stål, energi och gruvor.

Norrbottens revansch handlar om mer än arbete och pengar. Den stavas Mikael Niemi och Populärmusik från Vittula. Denna mustiga berättelse har svingat ett magiskt trollspö över landskapet och gett både stolthet, identitet och mod.

Överallt Vittula.

Pajala har hållit särskilt ”Vittula-år”. En turistkarta tar besökarna till bokens mytomspunna platser; kyrkan, reningsverket där mästerskapet i supning avgjordes och platsen för den gedigna husmodersgymnastiken.

Boken – pocketupplagan har sålts i 545 000 exemplar – har blivit serie i Norrländskan. Vittuladagar med amatörteater hålls i byarna.

Detta magiska Vittula-spö har även fått liv i den tidigare krisdrabbade Norrbottensteatern. Dit tog nye chefen Erik Kiviniemi med sig dramatiseringen av boken när han flyttade från finska Wasateatern.

Alla 45 föreställningar såldes ut. Teaterns biljettintäkter rusade från 800 000 till cirka tre miljoner kronor. Trycket är så starkt att pjäsen om Populärmusik i Vittula i helgen hade nypremiär och spelas under maj. Sedan drar den ut på turné runtom i den ekonomiska motorn Norrland.

Niemi skriver på en ny pjäs till Norrbottensteatern. Den skildrar kuppen i Vietas.

Men tänk om den kunde handla om Rosengren. Vilken fars och långkörare alla grodorna kunde bli för en teater. Både i det stolta och produktiva Norrbotten – och kanske även i Norge.

Rolf Jansson

Följ ämnen i artikeln