Glädjedödare – Riksbanken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Den svenska arbetsmarknaden fungerar bra. Vi ser inget behov av att se över arbetsrätten”, sade Fredrik Reinfeldt i en stort uppmärksammad intervju i LO-Tidningen 2004.

”Vi ska inte ge oss på arbetsrätten”, upprepade han och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin sedan under hela valrörelsen.

”Vi sade i valrörelsen vad vi skulle göra. Nu gör vi det vi sade”, har arbetsmarknadsministern ekat under stormen mot försämringarna i a-kassan.

Men nu gör han precis det han och moderaterna inte sade i valrörelsen: genomför en rad ändringar i arbetsrätten, i lagen om anställningsskydd. Förlängd visstidsanställning upp till två år liksom förstärkt ställning för vikarier ligger i förslagen.

Vi sade??? Vadå?

Däremot gör rege-ringen som professor Lars Calmfors sade i valrörelsen. Sänker a-kassan för att få fler jobb. Problemet är bara att professorn nog inte riktigt sade som det var.

Lars Calmfors är regeringen Reinfeldts rådgivande orakel. Han har föreläst för finansdepartementet om hur ekonomin fungerar, givit råd om arbetslösheten och sitter nu i Lars Leijonborgs globaliseringsråd.

Calmfors har hävdat att Sverige enligt en OECD-rapport genom att sänka a-kassan med 10 procentenheter skulle kunna minska arbetslösheten med över en procentenhet. Ett argument som också går att läsa i regeringens förslag till sänkt a-kassa.

Nu har inte OECD gjort någon beräkning för Sverige. Deras analys avser ett tänkt genomsnitt av 20 vitt skilda OECD-länder och kan inte användas för något enskilt land. Tvärtom lyfts de nordiska länderna fram som exempel på att det inte finns något klart samband mellan arbetslöshet och sänkt ersättning.

Om detta har förts en ekonomisk fejd mellan Lars Calmfors och vad professor Calmfors kallar TCO-ekonomerna, nämligen den internationellt välkände professor of Economics från The New School i New York, David R Howell, den i Sverige mer kända Roland Spånt, tidigare TCO:s chefsekonom, och Roger Mörtvik, samhällschef på TCO.

Calmfors anklagar inte bara ”TCO-ekonomerna” för att missbruka vissa forskningsresultat och förtiga andra. Han anklagar även politiker, intresseorganisationer och journalister för missbruk och för att vara oetiska i debatten.

Calmfors undanmanövrer för att dra glömskans slöja över det egna misstaget med OECD-beräkningen ter sig lätt desperat. Eller kanske är det, för att citera honom själv: ”Förmodligen effektivt att ge en förvanskad bild av forskningen om man av värderingsskäl vill argumentera för en viss politik”?

Eller är det rent av Lars Calmfors inomvetenskapliga prestige som nu står på spel?

Det händer inget, klagar mina kollegor men jag har funnit följande små glädjande notiser värda att berätta:

Under årets första dagar kom den äntligen till fjällen – SNÖN! Tärnaby, Åre, Ramundberget, Idre och till sist också Sälen har fått snö. Ha en bra skidsemester.

Man kan ta sig ett glas vin om dagen (rekommenderas dock inte av Socialstyrelsen). Två nya undersökningar visar att ett till två – INTE tre eller flera – glas vin om dagen, minskar risken för hjärtinfarkt och blodpropp. Skuldbefrielse för oss måttlighetsdrickare. Skål.

För sjätte året i rad sjönk antalet dödsolyckor i trafiken. Visserligen marginellt men trenden fortsätter åt rätt håll.

Detta trots att bilförsäljningen slog rekord. Nästan 300Ì´0;000 nya glänsande plåtschabrak såldes förra året. I sig inget att glädjas åt kanske, men vi köper mer miljövänligt. Det är bra.

Till sist måste jag ändå rapportera att Riksbanken som vanligt uppträder som glädjedödare. Reporäntan höjs hela 2007 utlovar banken – trots fortsatt låg inflation. Allt handlar om att tillfredsställa Marknadens förväntningar. Våra, det vill säga medborgarnas, är ju av underordnad vikt.

Gott Nytt År alltså.

Följ ämnen i artikeln