Sänk inte skatten – satsa på barnen

Alla elever ska ha samma chans att nå skolans mål.

Socialdemokraterna slår fast principen i sin nya skolpolitik.

Men hur ska det gå till?

Barns möjligheter avgörs av många saker, också utanför skolan. Tiotusentals barn växer upp under villkor som borde ha varit historia för decennier sedan.

Mona Sahlin har på ett helt annat sätt än Göran Persson förstått problemen. Hon vågar lova satsningar på miljonprogrammets områden. Sahlin ser de ensamstående föräldrarna. Hon talar både om ungdomars styrka och om deras utsatthet.

Ändå finns det så mycket mer att göra. Klyftorna växer i Fredrik Reinfeldts Sverige. Trångboddheten ökar när Mats Odell rustar ned bostadspolitiken.

De ekonomiska hjulen snurrar på övervarv. Det ryker redan av överhettning. Nu om någonsin måste fler med utländsk bakgrund få jobb.

Men regeringens instegsjobb för nyanlända flyktingar är ett fiasko. Sydsvenskan berättade nyligen att bara 170 personer fått ett instegsjobb. Migrationsverket tror att ungefär 100?000 människor kommer att söka asyl de närmaste tre åren.

Många av dem som får avslag stannar ändå i Sverige. Under vilka villkor ska barnen i alla dessa familjer växa upp?

Kurt Beck dundrade mot barnfattigdomen på de tyska socialdemokraternas kongress.

Jag vill höra samma engagemang inte bara från Mona Sahlin utan också från Pär Nuder som håller i budgetkalkylerna.

Största möjliga öppenhet. Det verkar vara principen för socialdemokraternas rådslag. Nästa helg möts partiaktivisterna.

Till och med festen är öppen för media. En viss försiktighet med kindpussar är dock att vänta.

Frågorna i underlaget är många. En lyser med sin frånvaro.

Hur mycket av alliansens skattesänkningar vill socialdemokraterna återställa efter ett segerval 2010?

Skattekvoten sjunker snabbt. Före valet låg den på ungefär 50 procent av bnp. När mandatperioden är slut kanske den är nere runt 45 procent av bnp, en minskning med minst 130 miljarder kronor jämfört med skatteinkomsterna med 50 procents skattekvot.

Det är pengar som kunde gå till de växande behoven i sjukvården. Till att ge barnen en bättre chans i skolan. Till ett fungerande flyktingmottagande. Och mycket mer.

Mona Sahlin har sagt att hon inte vill höja skatten för låg- och medelinkomstagare. Räcker det verkligen med högre skatter för de riktigt rika? Vågar inte socialdemokratin ta den klassiska debatten igen och förklara varför rättvisa och bra välfärd måste gå före skattesänkningar?

Det gör många kommunpolitiker landet runt. Carin Jämtin i Stockholm är en av dem. Hennes budskap till väljarna är enkelt: varje skattekrona som de borgerliga vill ta bort ska vi lägga på en bättre skola.

Inte vill väl Mona Sahlin binda upp kommunpolitikerna till de borgerliga skattesänkningarna?

Att ha rådslag om välfärden utan att diskutera skattepolitiken är märkligt. Socialdemokraterna borde tillsätta en arbetsgrupp även för skatterna.

”Problem på våran bakgård.

Våld på våra gator.

Vad har hänt med protester,

säga ifrån, skrika slagord?”

Petter väjer inte för det svåra på nya plattan ”God damn it”. Låten ”Reflexion 07” handlar om samhällets brister. Andra spår beskriver personliga motgångar.

Där texten är mörk ger musiken kraft. Petter rappar med sånt tryck. Så mycket energi.

Skönt att höra när november kryper in.

Höj volymen och bli förbannad över orättvisorna.

Följ ämnen i artikeln