Demokratin dör med ökade klassklyftor

Ökad misstro i ny undersökning

Bara 9 procent av svenskarna uppger att de är mycket delaktiga i demokratin.

Den allmänna tron på demokratin är i botten och få engagerar sig. En undersökning från Novus gjord på uppdrag av Forum för levande historia visar att 59 procent anser att demokratin har försvagats under de senaste fem till tio åren. Bara 9 procent uppger att de är mycket delaktiga i demokratin.
Det är ju egentligen inte så konstigt med fallande tro på demokrati när nästan allt i samhället blir sämre.

Otrygga anställningar

Otryggheten på arbetsmarknaden ökar, bland arbetarkvinnor är det bara 40 procent som har en fast heltidsanställning enligt siffror från LO.
Etableringsåldern, alltså när minst 75 procent av en årskull förvärvsarbetar, har i Sverige skjutit rakt uppåt från cirka 20 år på 1990-talet till närmare 30 år i dag.
I en rapport från Skandia går det att läsa om hur den som är född 1995 måste ha dubbelt så mycket privat pensionssparande som den som är född 1965 för att få ut 80 procent av lönen.
Och bostadsmarknaden har havererat, för att få en bostad i en större stad ska du antingen vara född rik eller ha riktigt mycket tur.

Jämlikhet på allvar

Undersökningen från Novus genomfördes inför Forum för levande historias lansering av satsningen ”Demokratin och du” som syftar till att stärka demokratin. Men frågan är om projektet inte missar poängen. Demokratin i sig är abstrakt om den inte samtidigt binds samman med faktisk materiell förändring. För att få fler att engagera sig och känna sig delaktiga måste partier och organisationer axla ansvaret och börja förbättra livet för en bred arbetarklass. Större klassklyftor och sämre trygghet är ett direkt hot mot demokratin.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.