"Titta på Lettland", sa Fredrik Reinfeldt

Lönerna för lärare och sjuksköterskor sänks med 40 procent. Skolor och vårdcentraler måste slå igen. Ekonomin är i fritt fall.

”Titta på Lettland”, sa Fredrik Reinfeldt i söndagens EU-debatt och spände ögonen i Mona Sahlin. ”Där stänger de sjukhus”. Liknande saker skulle hända i Sverige med Socialdemokraternas ekonomiska politik, oklart varför.

Att använda krisen i Baltikum som exempel är vågat av statsministern.

”Dags låta Lettland devalvera”, löd rubriken på Johan Schücks artikel i fredagens Dagens Nyheter. Krisen på andra sidan Östersjön blir djupare och djupare. Att skriva ned den lettiska valutans värde kan underlätta återhämtningen, menade ekonomikrönikören Schück.

Anders Borgs politik har varit den motsatta. För ett halvår sedan var rådet från valutafonden IMF att Lettland borde devalvera. Sverige motarbetade förslaget, liksom regeringen i Riga.

Lettland tvingades i stället lova drastiska nedskärningar av de offentliga utgifterna för att få lån från EU, IMF och de nordiska länderna.

”Åtstramningen, som har förvärrat krisen, får svåra sociala följder”, skrev Johan Schück. Den är en uppfattning som många delar.

Sparpaketen gjordes upp i slutna rum under stor tidspress. Den svenska regeringen ställde sig bakom Swedbanks och SEB:s intressen av att undvika en lettisk devalvering, som skulle minska värdet på deras utlåning. Nu visar det sig att bankförlusterna blir lika stora, kanske ännu värre, med dagens politik.

Om Anders Borg och övriga internationella långivare hade bemödat sig med att lyssna till lettiska fackföreningar, arbetsgivare och kommuner hade de fått bättre råd. Där fanns till exempel varningarna om minskade skatteintäkter när momsen och punktskatterna höjdes.

Johan Schück påminner om det svenska försvaret av kronan år 1992, som misslyckades trots 500 procents marginalränta. Det var en valutapolitik som kostade på.

Nu smälter de sista reserverna snabbt bort i den lettiska centralbankens kassavalv, som Rapport kunde beskriva i går. Försvaret av valutan, lats, kostar miljarder. Dessutom växer budgetunderskottet.

Skulle Lettland devalvera är det ett fiasko för landets politiska elit, men också för den svenska regeringen. Anders Borgs agerande mot Lettland är mer stelbent än kronförsvaret år 1992.

Även om valutan faller behöver Lettland stöd. Landet måste få omförhandla avtalet med långivarna. Sparpaketen måste bli mer socialt rättvisa och EU behöver mjuka upp kraven för en övergång till euron.

Fredrik Reinfeldt borde avstå från oseriös polemik och i stället fundera på en ny strategi för vår baltiska granne.

Varför inte börja med att ”titta på Lettland”, resa dit och prata med de sjuksköterskor och lärare som drabbas av Anders Borgs politik?

Följ ämnen i artikeln