Ekerö borde lära av mångfalden i Gnosjö

Peter Carpelan.

Tidningen Fokus sätter betyg på landets kommuner. Hur klarar de integrationen?

Gnosjö vinner. Där är det lättast att få jobb för den som är född i ett annat land. Värnamo och Vaggeryd hamnar också högt, två andra småländska kommuner.

Förklaringar är många. Gott om jobb. Bra vuxenutbildning. Starka sociala nätverk.

På andra plats kommer Botkyrka. Där talar kommunledningen hellre om demokrati och lika rättigheter än ”integration”.

Det kan verka långt mellan små orter i Småland och en förort till Stockholm. Gnosjö har tagit emot relativt få nyanlända flyktingar, Botkyrka desto fler.

Ändå finns det likheter. Tidningen Fokus betonar småföretagandet och den starka föreningskulturen. Och inte minst: att kommunpolitikerna ser invandringen som en möjlighet.

Tänk om alla kommuner resonerade likadant.

Samtidigt som Fokus landar i brevlådan beslutar den politiska majoriteten på Ekerö att sälja det kommunala bostadsföretaget. 850 lägenheter ska bli privata.

– Det finns inget egenvärde med ett kommunalt bostadsbolag, säger moderata kommunalrådet Peter Carpelan till SvD.

Oppositionen är kritisk. Socialdemokrater och miljöpartister vill ha kvar Ekeröbostäder som en garant för en socialt medveten bostadspolitik.

– Nu ska vi till exempel ta emot flyktingar och det är bra om det finns en kommunal hyresvärd som kan ta på sig ansvaret, säger miljöpartiets Krister Skånberg.

Ekerö kommun har nämligen sent omsider bestämt sig för att släppa in 20 nyanlända flyktingar per år.

Tjugo. Tvåa nolla. 20.

Det är vad en rik kommun i tillväxtregionen Stockholm anser sig kunna ställa upp med när Sverige tar emot över 50?000 flyktingar och deras anhöriga per år.

Södertälje välkomnar på en vecka fler flyktingar än vad Ekerö gör på ett år.

Ändå finns Ekerö märkligt nog högt på rankinglistan i Fokus. Trots att kommunen i stort sett varit stängd för flyktingar. Samma sak gäller till exempel Täby, Lidingö och Kungsbacka.

Metoden som Fokus använt har sina brister. Den gynnar kommuner där bara människor med goda inkomster har råd att bo. Då blir naturligtvis arbetslösheten låg, oavsett var man är född.

Om integrationspolitiken ska lyckas behövs det många fler bostäder i Sverige de närmaste åren. Bra och billiga lägenheter, nära jobben.

Integrationsminister Nyamko Sabuni kritiserade ”ansvariga myndigheter” i Ekots lördagsintervju. Nyanlända asylsökande har inte fått veta tillräckligt om möjligheterna till arbete och värdigt boende, sa hon.

Det kanske stämmer, men om Sabunis alliansvänner på Ekerö byggde fler hyreshus skulle uppgiften vara betydligt lättare.

Gnosjö och andra orter visar att invandringen är en tillgång. Sverige kan ta emot många flyktingar om alla tar sin del av ansvaret.

Följ ämnen i artikeln