Sjuka förlorar fortfarande sin sjukpenning

Lagom till förra valet presenterade Socialdemokraterna och LO en gråtmild vitbok om sjukförsäkringen.
Den handlade om människor som nekats sjukpenning och kastats ut i ren fattigdom. I boken kan vi läsa om en rad personliga tragedier, som den cancersjuke mannen som krävdes på intyg om när han skulle dö. Utan dödsdatum skulle hans sjukpenning dras in, hotade Försäkringskassan.

Förfärliga tider

Vi läser om kvinnan som just gått igenom stora canceroperationer men som nekades sjukpenning och om kvinnan med en neurologisk sjukdom, hon som skickades till socialen.

Det var förfärliga tider. Den dåvarande socialdemokratiske riksdagsledamoten Tomas Eneroth önskade sig en intensiv debatt om den borgerliga regeringens sjukförsäkringssystem. Allt skulle bli bättre med en socialdemokratisk regering.
Det borde alltså vara andra tider nu när Socialdemokraterna och Miljöpartiet styrt landet i några år. Regeringen har haft all tid i världen att ändra på Alliansregeringens beryktade utförsäkringssystem.
Men debattörerna har tystnat och systemet finns kvar.

Orkar knappt prata

I dag hör vi Malin berätta om sin neurologiska sjukdom i SVT. Hon är fullständigt utmattad, ligger mest ner och orkar knappt prata. Hennes arbetsgivare anser att hon inte kan komma tillbaka, ändå dras hennes sjukpenning in.
– Jag tänker på mitt jobb vare dag, för jag vill ju verkligen jobba. Det här är inget liv jag valt för att få sjukpenning.
Med den rödgröna regeringen förlorar allt fler sin sjukpenning. Sedan hösten 2015 har avslagen tredubblats och nu kommer kritiken mot regeringen från de egna leden.

Press på människor

– Socialdemokraterna ska stå för medmänsklighet som de sa i valrörelsen. Man blir inte friskare för att man är fattig, det här är bara en press på människor, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO till SVT.
I stället för att underlätta för de sjuka har regeringen snarare gasat på utförsäkringarna. Sedan socialminister Annika Strandhäll ställt kravet att sjuktalet ska pressas till i snitt nio dagar om året har Försäkringskassans avslag blivit allt fler.

– Vi ser att hela hanteringen för våra medlemmar håller på att haverera, fortsätter Torbjörn Johansson. Folk som är multisjuka blir definierade som friska och ställs då inför att söka jobb. Man kan inte få ett jobb med alla de sjukdomarna, det är fullkomligt horribelt.

Eneroth säger ingenting

Flera socialdemokratiska riksdagsledamöter samt LO kräver nu att regeringen slopar niodagarsmålet och ser över tidsgränserna.

– Det är ett svek mot människor som har jobbat stor del av sitt liv och nu får en sådan här spark i magen, konstaterar Torbjörn Johansson.

Valrörelsen är snart i gång och även denna gång kommer den att handla om cancersjuka som utförsäkras, men den här gången sitter även Tomas Eneroth i regeringen och där säger han absolut ingenting.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.