Sverige behöver mer av jämlikhet

Högutbildade lever längre och är friskare

Har du en examen från högskolan? I så fall har du goda chanser att inte bara leva längre än någon med kort utbildning. Du kommer dessutom sannolikt att slippa åratal av plågsam ohälsa.

Det finns en föreställning om Sverige som ett jämlikt samhälle, kanske till och med lite för jämlikt enligt vissas förmenande. Siffrorna som de presenteras i SCB:s rapport ”Skilda världar” talar ett annat språk.

Rapporten är en genomgång av vad vi vet om hur faktorer som ålder, utbildning, födelseplats och bostadsort påverkar livet för människor i Sverige. Och det är en hel del, visar det sig.

I storstäderna bor man trångt

Somligt kan verka självklart. Människor i storstadsområdena bor oftare trångt, medan folk på mindre orter oftare bor i hus. Människor som är födda utomlands kan sällan få hjälp av sina föräldrar när det kommer till barnpassning.

Det är inte bara hälsan som påverkas av vår klassbakgrund. Det samma gäller familjeförhållanden. Andelen pappor som lever tillsammans med sina barn är till exempel lägst bland de med kortast utbildning, och högst bland de mest högutbildade.

Svårt att hålla kontakt

Många män lever dessutom långt ifrån sina barn. Naturligtvis innebär det att det blir svårare att hålla kontakten.

Ändå handlar den siffra som borde få politiker och beslutsfattare att verkligen haja till om något annat. Bland de som är äldre än 65 år är det framför allt kortutbildade personer i storstäderna som har vuxna barn i närområdet. För högutbildande och utlandsfödda är det ovanligare. Och det är det också för personer på landsbygden.

Det är en bild av ett Sverige där unga människor med utbildning flyttar till städerna och där de äldre blir kvar på landsbygden, utan barn eller andra anhöriga. För välfärden och många små kommuner innebär det en enorm utmaning.

Sverige skulle behöva bli mer jämlikt på så många olika sätt.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!