Reinfeldt pratade mest med sig själv

Det var bitvis mer cabaret än statsminister, men nej, Moderatledaren var inte trött

Statsministern under talet i Almedalen.

Fredrik Reinfeldt talade i går i Almedalen om att det inte går dåligt för svensk skola, att han tror på Sveriges företagare. Sedan talade han om frihet och fortsatte med att driva hem retoriska poänger med hjälp av att härma olika röster som han förde dialog med från scen.

Det var bitvis mer cabaret än statsminister, men nej, Moderatledaren var inte trött.

Egentligen var det inte dåligt tänkt.

Politiker som har lyckats göra vad Fredrik Reinfeldt försöker göra, vinna en tredje mandatperiod, har nästan alltid behövt anta olika roller, tala med olika röster och därmed föra fram sitt budskap.

Dock inte på det sätt som Fredrik Reinfeldt gjorde i går.

Tricket till att vinna en tredje gång brukar vara förmågan att kunna gå i opposition mot sig själv. Att kunna plocka upp vad som har gått fel med de reformer som man har genomfört och ge den kritiken en röst. Innan oppositionen gör det åt en.

Sedan för man en dialog med dessa åsikter och modifierar sitt politiska erbjudande.

Oppositionen blir därmed arbetslös.

Till detta verkar statsministern dock fullständigt oförmögen.

Förneka problemen hjälper inte

Många svenskar satte stort hopp till den nya borgerlighet som lovade att sätta Sverige i arbete och ta ansvar för ekonomin. Men Fredrik Reinfeldt har misslyckats: den ”massarbetslöshet” han ville bekämpa är högre än när han tillträdde.

Barnen lär sig mindre i skolan och vi oroar oss för vården. Fas 3 är en större arbetsgivare än AB Volvo och skatten har sänkts på bekostnad av sjuka och arbetslösa. Många svenskar känner i dag att det var fel. Eller åtminstone inte ”den ultimata och enda möjliga vägen”, vilket verkar vara Fredrik Reinfeldts egen åsikt om Fredrik Reinfeldts egen politik.

Men oavsett vad statsministern själv tycker: att förneka problemen i svensk skola hjälper inte, att låtsas att man satsar på försvaret när man gör motsatsen är ingen väg framåt och att ignorera svenska folkets oro för välfärden är inte smart.

Framför allt är det givet det parlamentariska läget inte särskilt intelligent att slå ihop oppositionens partier och skrämmas med dem som vore de en enda

vänsterextremistisk röra.

Och det är vad Fredrik Reinfeldt gör.

Borde hålla dörren öppen

Stefan Löfven har meddelat att han är beredd att sträcka ut handen till partier på andra sidan blockgränsen. Det kan mycket väl bli ett sådant läge efter valet.

Varför gör inte Fredrik Reinfeldt samma sak? Varför skräms han med Miljöpartiet i stället för att hålla dörren öppen.

Varför har han inte tänkt mer kring sitt eventuella regeringsalternativ?

Det är ett av de stora mysterierna i svensk politik just nu.

Följ ämnen i artikeln