Kristersson kan bli Sveriges Bolsonaro

Svenska skogen är lika viktig som Amazonas

Ulf Kristersson i skogen 2020.

Brasilien är en av världens största demokratier, med mer än 200 miljoner invånare.

Landet rymmer även världens största regnskog Amazonas. Skogen binder koldioxid ur atmosfären, och betecknas ibland som “Jordens lunga”.

Den 2 oktober gick Brasilien till val. Den sittande presidenten Jair Bolsonaro utmanades av en av sina företrädare, den tidigare fackföreningskämpen Lula da Silva.

Bolsonaro kallas ofta för Latinamerikas Donald Trump. Presidenten har dragit ner på arbetet mot illegal avverkning. Under hans regeringstid har avverkningstakten ökat snabbt.

När skogarna huggs ner och eldas upp går den koldioxid som träden bundit i stam, rötter, kvistar och blad bokstavligen upp i rök. Den återvänder till atmosfären och bidrar till global uppvärmning.

Amazonas har länge fascinerat européer. Skogarna huserar fortfarande djur- och växtarter som ännu inte kartlagts av människan. Men Jorden har en andra lunga, som ligger betydligt närmare oss själva.

Norra barrskogsbältet i Skandinavien, Ryssland, Kanada och Alaska är lika viktig för att binda koldioxid som världens regnskogar. Och också här hotas klimatet av storskalig exploatering.

EU ställer krav på medlemsländerna att skydda mer skog från avverkning. Men utvecklingen går i motsatt riktning. I september rapporterade Naturvårdsverket att nettoinlagringen av koldioxid i växande träd i Sverige minskade kraftigt under 2021, från ca 30 miljoner till 25 miljoner ton.

Den ökade avverkningstakten har intensifierat skogsdebatten. Modellen med kalhuggning och återplantering har ifrågasatts, och rösterna för hyggesfritt skogsbruk har blivit fler.

När skogsområden med höga naturvärden avverkas kan det kortsiktigt öka skogsbrukets omsättning. Det är också Moderaternas motiv för att de vill ”stärka skogsägarnas rätt att bruka sin egen skog”.

Men skogen är viktig för fler än skogsägarna. Skogsindustrin är högt mekaniserad och sysselsätter allt färre, medan allt fler jobbar inom skogsnära turism. Såväl turism som rennäring utmanas av stora avverkningar.

Många plockar bär och svamp, jagar eller ägnar sig åt friluftsliv. Skogarna betyder mycket kulturellt och historiskt, inte minst för sina höga naturvärden.

I Sverige såväl som i Brasilien behöver politiken avgöra skogens intressekonflikter. Är äganderätten helig, eller är allemansrätten viktigare? Och vad menar vi när vi talar om naturvärde?

Den första omgången av det brasilianska presidentvalet slutade utan tydlig segrare. Nu möts Lula och Bolsonaro igen i en andra valomgång den 30 oktober.

Utgången blir oerhört viktig för Brasiliens framtid, och världens klimat. Men ska vi själva bidra till att rädda klimatet, finns ett jobb att göra betydligt närmare våra egna ytterdörrar.

Följ ämnen i artikeln