Stressen på jobbet dödar hundratals

Arbetsmiljön måste tas på allvar

Sveriges största fackförbund, tjänstemannafacket Unionen, har frågat sina arbetsmiljöombud hur det står till på arbetsplatserna. Inget vidare visar det sig.

Enligt de lokala fackliga företrädarna har var tredje arbetsgivare alldeles för dåliga kunskaper om den psykosociala arbetsmiljön. Ett problem är kravet på att alltid vara tillgänglig. Mejl, telefonsamtal och SMS kan komma dygnet runt, och många arbetsgivare har inga regler för att garantera att de anställda får vila.

Mycket riktigt är stress och hög arbetsbelastning de vanligaste orsakerna till att tjänstemän tvingas sjukskriva sig.

Inte ett välfärdsproblem

Att så många mår dåligt på jobbet är inte något obetydligt välfärdsproblem. På svenska arbetsplatser dör i genomsnitt en människa i veckan i olyckor. Det är oacceptabelt och får på goda grunder en del uppmärksamhet.

Samtidigt dödar sjukdomar till följd av andra riskfaktorer långt fler, och det sker till stor del i det tysta. Arbetsmiljöverket menar att exponering för riskfaktorer som skiftarbete, motoravgaser, buller, tungt arbete och just stress vardera leder till omkring 500 personers död. Årligen.

Mer stress i framtiden

Forskningen hävdar dessutom att dödsfallen på grund av stress i jobbet kommer att bli fler i framtiden.

Det behöver inte vara på det här sättet. Både myndigheter, forskare och Unionens lokala fackliga företrädare är eniga om en sak. Arbetsmiljön blir bättre och stressen mindre om arbetsplatsen har ett systematiskt arbetsmiljöarbete som i någon mening pågår varje dag.

Sverige har en ordning för allt det här. Det finns lagar och föreskrifter, det finns skyddsombud och fackliga representanter. Och det finns ett tydligt arbetsmiljöansvar för arbetsgivaren.

Det måste bara fungera. På alla arbetsplatser.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln