Joe Biden är tråkig nog att kunna vinna

Uppdraget att leda USA är nu ännu svårare

Joe Biden utmanar Donald Trump i höstens presidentval.

Senator Bernie Sanders avslutar sin presidentkampanj, meddelade han på onsdagen. Amerikanska vänsterrörelsens fixstjärna erkänner sig besegrad. Tidigare vicepresident Joe Biden är därmed last man standing. Senatorn och tidigare presidentkandidaten Kamala Harris ligger bra till för att bli hans föreslagna vicepresident.
Enligt de senaste mätningarna slår Joe Biden Donald Trump, men efter brexit vågar ingen längre lägga samma vikt vid opinionsmätningar.

Att slagkraftige New York-guvernören Andrew Cuomo samtidigt seglat upp som ett kandidatnamn säger en hel del om Bidens brist på karisma. Cuomo, som i en mardrömslik kris är tydlig och rak, lyckas nå ut. Hans popularitet har skjutit i höjden. Donald Trump gör sitt bästa för att elda på tvivel om Biden, och föreslår öppet att Cuomo borde ge sig in i presidentracet. Men i ett korthugget meningsutbyte med sin bror, tv-ankaret Chris Cuomo, avfärdar Andrew Cuomo alla sådana planer.
“Nej.”

Kvar på planen står Joe Biden.
Ex-vicepresidenten är inte karismatisk. Han var andreman till den skickligaste talare USA haft i presidentämbetet. Till skillnad från Bernie Sanders utlovar han inte välbehövliga jordskred av förändring. Han är inte blixtrande rapp som Elizabeth Warren. Joe Biden är tråkig. Och sällan har den egenskapen varit så väl lämpad för en amerikansk valrörelse.

“Amerikaner längtar efter att ha tråkigt”, som en vän i Kalifornien uttryckte det över telefon. En längtan efter stabilitet.
Splittringen i USA är bråddjup, mellan de som skäms ögonen ur sig när Donald Trump talar, och de som dyrkar honom som om han vore Messias.

Trumps styre har hela vägen kantats av farlig impulsivitet.

Men missnöjet med krisförberedelserna i landet växer. Trump har genom coronakrisen gått från att säga att viruset magiskt ska “försvinna”, till att hålla dagliga pressträffar om nödläget. Han marknadsför en medicin som experter avfärdar, och under ett dygn när ytterligare 2000 amerikaner avled i sviterna av covid-19, valde han att peka finger på Sverige.
Trumps styre har hela vägen kantats av farlig impulsivitet. Hot om kärnvapenkrig med Nordkoreas Kim Jong-Un, ett upptrappat handelskrig med Kina, en fri lejd för Turkiet att härja i Syrien, med ännu fler krigsoffer och enorma flyktingströmmar som resultat. Därtill ett långt led av dömda medarbetare hela vägen mot riksrätt. Ett dagligt genomsnitt av lögner och missledande påståenden.

Ekonomin har pumpats upp till priset av USA:s enorma skuldberg. Nu är det uppenbart att coronakrisen kommer att bli väldigt kostsam för staten, men det är tomt i ladorna. Donald Trump vill därför få ett slut på karantäntillståndet så fort det bara går.

Oavsett vem som vinner i höst, så har uppdraget att leda USA försvårats betydligt. Inte bara att läka landet efter en brutal kris som skördat tusentals människoliv, utan därtill att lyfta en söndrad ekonomi. Att minska klyftor och reducera splittringen kommer att behöva ingå i det svåra jobbet.

Det kan öppna dörren för den tråkiga kandidaten.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.