Putin älskar sina nyttiga idioter i väst

Josef Stalin lär en gång ha sagt att det viktiga inte är vilka som röstar utan vem som räknar rösterna.

I dag går Ryssland till val. Och den som räknar är Vladimir Putin.
Egentligen behöver han inte fuska, antagligen hade han vunnit även om riktiga motkandidater fått ställa upp, men varför chansa.

Själva valet liknar mest en gigantisk teaterföreställning. All rekvisita finns på plats, vallokaler, valsedlar och väljare. Alla spelar sina roller som om det var på riktigt.

Men dagens Ryssland är ett land av rök och speglar, dess regering följer varken demokratins eller diplomatins spelregler.

I fredags avslöjade Dagens Nyheter en historia som påminner om de ryska påverkansoperationer vi tidigare sett i Baltikum och inför valen i USA, Tyskland och Frankrike.

”Sista dag på Krim”

Det började med att den liberale ledarskribenten och säkerhetspolitiske experten Patrik Oksanen på tidningen Hela Hälsingland intervjuade den ukrainska människorättsaktivisten Olga Skripnuk från Krim.

- Jag kommer ihåg när min man kom hem den 16:e mars och sade till mig att samla ihop våra tillhörigheter, vi måste fly. Det var min sista dag på Krim, berättar hon bland annat.

I dag är det fyra år sedan den olagliga annekteringen av Krim och Ryssland vill fira - inte få kritik i väst.

Strax efter att intervjun publicerades skrev den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali på Twitter: ”Väldigt bra artikel från Oksanen, däremot hade det ju varit lite mer transparant om du sagt att intervjun i fråga såldes in av UD.”

Hanif Bali publicerade även utskrifter av Patrik Oksanens mejlkonversation med UD där intervjun bokades.

Märklig kritik

I sak är det inget konstigt att Utrikesdepartementet bistår svenska journalister på detta sätt. Tvärtom bjuds media ofta in när utländska gäster kommer, både till större pressbriefingar och enskilda intervjuer.

Däremot är Hanif Balis kritik märklig. Även Moderaterna anser att ockupationen av Krim är ett brott, så varför försöka skjuta intervjun med Olga Skripnuk i sank?

Det blev ännu underligare när det visade sig att den högerpopulistiska nättidningen Nyheter idag begärde ut Oksanens mejl dagen efter att de skickades. Hur visste de att han diskuterat med UD om att träffa en ukrainsk människorättsaktivist?

Enligt DN:s källor finns misstankar på Utrikesdepartementet om att signalspaning kan ligga bakom, alltså att främmande makt kan ha avlyssnat någon.

Om det är sant är det oerhörda allvarliga uppgifter.

Kritiserats

Just Nyheter idag brukar återkommande kritiseras för att stå nära den ryska statsledningen och sajtens affischnamn Chang Frick har själv haft uppdrag för Kremls propagandakanal RT.

”Jag är också stringer (en frilansare med återkommande uppdrag) åt RTs dotterbolag Ruptly.” skriver han själv på hemsidan.

Efter att först ha ljugit om källan så erkände Hanif Bali i går att han fått mejlen av Chang Frick. Han har även bett om ursäkt och tagit bort sina tweets.

Vad som egentligen är sant utreds just nu av Moderaterna som även anmält saken till riksdagens säkerhetsavdelning och vidare till Säkerhetspolisen.

”Ytterst omdömeslöst” säger partiets gruppledare Tobias Billström.

Det kan man hålla med om. Moderaterna har alltså en riksdagsledamot som utan att tänka sig för publicerar "tips" från en högerpopulistisk nättidning för att smutskasta en journalist.

Händelsen är ett skolboksexempel på vad som brukar kallas "nyttiga idioter", alltså personer som går exempelvis Rysslands ärenden utan att själva förstå vad de gör.

Ta på allvar

Oavsett hur historien slutar måste försöket att misstänkliggöra Patrik Oksanen för intervjun med den ukrainska människorättsaktivisten tas på största allvar. Vi lär få se mer av den varan inför valet i september.

Hade Oksanen blivit måltavla om han inte skrev om säkerhetspolitik och ofta kritiserar Ryssland?

Det är nog tveksamt.

Tvärtom hör det i dag till vanligheterna att just journalister som granskar Ryssland blir skandaliserade. Ett känt exempel är Jessikka Aro, från YLE, finska public service, som granskat den ryska trollarmén på nätet. Hon blev smutskastad och fick sitt privatliv vänt ut och in. Vartenda gammalt felsteg hon gjort lyftes upp i offentligheten och hon fick till och med ett falskt sms från sin far – som varit död i tjugo år.

Förklaringen från Nyheter idag till varför de begärde ut Patrik Oksanens mejl bara en dag efter att han skickade dem är inte helt tillfredställande. De hänvisar till slumpen.

Kan hända igen

När rösterna från det ryska valet i dag är räknade kommer Vladimir Putin fortfarande att vara president. Ryssland kommer att fortsätta vara ett land av rök och speglar och det finns gott om vänner även i väst som är angelägna att sprida Putins budskap vidare.

Vårt öppna samhälle är sårbart för den som vill polarisera och tilliten till både journalister och politiska institutioner är redan i gungning.

För Moderaterna är det hela pinsamt. Myndigheten för samhällsskydd har under en längre tid arbetat med att informera partier och andra viktiga samhällsaktörer om risken för just påverkansoperationer inför valet.

Men det som hänt bör även vara en väckarklocka för alla partier, kan det hända i Moderaterna så kan det hända på fler ställen - tro inget annat.