Tvinga bankerna att ge kontokort

Många kunder kommer i kläm när bankerna slutar erbjuda kontanter.

Snart kommer mynt och sedlar vara ett minne blott. I åtta av tio fall gör vi redan våra inköp med bankkort och inte med kontanter.  Även digitala lösningar på mobilen som betalningssätt håller på att etablera sig. Och visst är det bra med smidiga lösningar som gör vardagen lättare för oss. På samma gång har säkerheten för olika yrkesgrupper också förbättrats avsevärt. Personal bakom kassorna i mataffärerna slipper oroa sig för att bli rånade. Taxichaufförer har fått en betydligt bättre arbetsmiljö med den minskade rånrisken.

Allt färre bankomater

Men samtidigt hamnar många kunder i kläm. När bankomater i glesbygd och förorter försvinner och bankkontor läggs ner påverkar det den samhälleliga servicen. Bara på några år har hundratals bankomater stängts ner. Sverige är ett av de sämsta länderna i Europa när det kommer till möjligheten att ta ut pengar. Bara Tjeckien är sämre.

Problemet med den försvinnande servicen för kontanthanteringen uppstår framför allt när bankerna ratar kunder som inte anses vara lönsamma. Var ska dessa människor ta vägen?

Kan inte betala räkningar

Svenska Dagbladet har träffat Patrik, 48 år, som för 20 år sedan hamnade hos kronofogden. Sedan dess har bankerna nekat honom bankkort och även tillgång till internetbank.

Patrik är långt ifrån ensam. Enligt Konsumentverket hade 426 000 svenskar en skuld hos Kronofogden förra året.

Bankerna bryter inte mot några regler när de nekar någon ett kort och andra tilläggstjänster. De är nämligen bara skyldiga att ge kunden ett bankkonto och inget mer. Patrik och andra i hans sits har i dag svårt att vara självständiga och betala sina räkningar.

Tvinga bankerna

Enligt SvD är det många kommuner som vittnar om att även personer som genomgått skuldsanering nekas att bli kunder hos banken. Därmed är den onda spiralen ett faktum. Inget kort och inga kontanter att betala med och inte heller något bankkontor att gå till.

Man kan förstå att bankerna inte vill hålla i gång kontor och bankomater som kostar pengar och slukar resurser, även om det knappast är synd om bankerna. Men samhället måste ställa krav och inte bara förlita sig på bankernas egna intressen. Om bankerna inte vill hjälpa alla kunder så får man helt enkelt tvinga dem med hjälp av lagstiftning.

Följ ämnen i artikeln