Politiker ska inte bestämma löner

För precis 80 år sedan skrevs ett stycke svensk historia

Publicerad 2018-12-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För precis 80 år sedan skrevs ett litet stycke svensk historia. Då undertecknade nämligen LO:s ordförande August Lindberg och Svenska Arbetsgivarföreningens ledare Sigfrid Edström ett avtal som fortfarande är grunden för den svenska arbetsmarknadsmodellen.

I historieböckerna har det kallats Saltsjöbadsavtalet, efter ett vintrigt Grand Hotel i det flotta skärgårdssamhället.

Politiker ska hålla sig borta

Klarar sig själva

Enkelt uttryckt skulle man kunna säga att avtalet slog fast att staten och politiker ska hålla sig borta från arbetsmarknad och lönebildning. Den kan fack och arbetsgivare – arbetsmarknadens parter – sköta bättre själva. Den tanken var revolutionär i ett Europa som präglades av auktoritära och totalitära regimer. Men det fungerade, och fungerar fortfarande.

I Sverige kan det kännas som en självklarhet att politiker inte ska bestämma löner och arbetsvillkor. Det är det inte om vi lyfter blicken. Och vi behöver inte gå långt bort.

För bara några veckor sedan brann gatorna i Paris och andra franska städer, och ett av demonstranternas slagord var just att presidenten skulle höja minimilönen.

Motvilligt gick Emmanuel Macron med på kravet i ett försök att dämpa vreden.

En udda fågel i Europa

I EU är den svenska förhandlingsmodellen en udda fågel. Svenska representanter – arbetsgivare, fackliga ledare och politiker – måste ständigt förklara varför statliga arbetsmarknadsregleringar inte kan gälla Sverige.

Än värre är kanske att svenska politiker - ofta utan egen erfarenhet från arbetslivet – nu har svårt att förstå hur saker fungerar. De senaste regeringsförhandlingarna lär ha strandat på just detta, att Centerpartiet inte ville överlämna frågan om anställningsskyddet till parterna. Och Alliansens så kallade ”Inträdesjobb” skulle bli en ren lönelag, som dessutom satte ett tak för hur mycket somliga kan få betalt.

Väldigt mycket har förändrats sedan 1938. Men för vårt land är det fortfarande en bra idé att politiker som Annie Lööf håller fingrarna borta från lönebildning och arbetsvillkor. Det sköter fack och arbetsgivare bättre.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.